A Thunderbird csütörtökön mutatkozik be

A Thunderbird csütörtökön mutatkozik be

2000. június 3. 05:26, Szombat
A Thunderbird alapvetően egy fejlettebb verziója az Athlonnak, annak a processzorcsaládnak, amelynek hatására ragyogott fel a cég szerencsecsillaga. A kiadása új szikrát gyújtott a vele versenyben lévő Intellel szembeni csatában. A felső kategóriájú fogyasztóknak és üzleti alkalmazásoknak szánt Thunderbird 750MHz-től 1Ghz-ig és magasabb frekvenciákon fog üzemelni. Az AMD formálisan meg fogja nyitni a drezdai gyártó üzemét hétfőn.

Ámbár számos vonatkozásban hasonló a jelenlegi Athlonokhoz, a Thunderbird sok újdonságot tartalmaz. A Thunderbird Athlon-ok például 256KB másodlagos cache-t tartalmaznak a magban. A cache növeli a teljesítményt, mivel olyan adatokat tartalmaz, amelyet a processzornak gyorsan el kell érnie. A jelenlegi Athlonok 512 KB másodlagos cache-el működnek, amelyet a processzor melletti különálló chip-ek tartalmaznak. Bár nagyobbak, a jelenlegi Athlonokon a cache lassabb.

Az új szerkezet lecsökkenti a gyártási költségeket is. A nagyobb cache-től mentes Thunderbird elhelyezhető kisebb, olcsóbb csomagban. Az új processzor jelzi az AMD első réz alapját. Sok új Thunderbird processzor fog rézből készülni, aluminíum áramkörök helyett. Mivel a réz jobban vezeti az áramot, mint az aluminíum, a chip kevésbé fog melegedni. Emiatt az AMD képes lesz gyorsabb verziókat gyártani a későbbiekben. A réz Thunderbird-ök az AMD drezdai gyárából fognak kijönni, az alumínium Thunderbird-ök az austini gyárban készülnek majd.

Az AMD chip-eket használó számítógépek főképp a fogyasztói piacra korlátozódnak. A fogyasztói PC piac folytatja a növekedését, de kevesebb, mint 40 %-át adja a teljes piacnak. Az üzleti szektorba való kilökés új jövedelemforrásokat nyithat meg az AMD számára. Az AMD hivatalosan megtagadta a chip kommentálását, de azt elmondták, hogy a cég a kiadást júniusra tervezi. A Thunderbird-öt a Duron előtt készülnek kiadni, amely az Athlon egy alsó kategóriás verziója, kiadását június 12-ére tervezik.


Listázás a fórumban