Műanyagon élő baktériumra bukkantak

Műanyagon élő baktériumra bukkantak

2016. március 14. 11:38, Hétfő

Japán tudósok egy olyan baktériumra bukkantak, mely műanyagot eszik és ez megoldást jelenthet a PET-palackok lebontására is.

Évente több mint 300 millió műanyagot állít elő az emberiség, melyeket aztán a csomagolásoktól kezdve a ruházkodáson keresztül a közlekedésig szinte mindenhol használnak, elsősorban tartóssága miatt. Azonban éppen eme tartósság okozza a későbbiekben a problémákat, hiszen amint elhasználódnak mondjuk a PET-palackok, akkor komoly költséget jelent az újrahasznosításuk és a tárolásuk is. A környezetbe kerülve pedig komoly károkat okoz. A feldolgozásukra és esetleges megsemmisítésükre számos módszert találtak már ki, azonban még így is csak az évente keletkezett 50 millió tonna hulladék 10 százalékát képes az emberiség újrahasznosítani.

A Kyoto Egyetem egy kutatócsapata most azonban megtalált egy olyan baktériumot, mely polietilén-tereftaláton (PET) képes elélni és az Ideonella sakaiensis nevet adták neki. Bár már voltak korábban hasonló próbálkozások és pár tudós évekkel ezelőtt már odaadományozta a Föld megmentője címet a műanyagfogyasztó baktériumok számára, de valódi eredményt csak most értek el a kutatók. A folyamathoz egyébként elég egy PET-palackot egy befőttes üvegbe tenni, mellé a baktérium törzset és nagyjából 6 hét alatt, stabil 30 fokos hőmérséklet mellett elbomlik a műanyag.A kutatás legfontosabb eleme azonban az a tény, hogy a kutatók képesek voltak beazonosítani az enzimeket melyet az Ideonella sakaiensis használ a műanyag lebontásához. És miután sikerült a beazonosítás, sikerült is előállítani és teljesen kiismerni a folyamatot. A kutatás eredménye alapján az egyik enzim kémiai anyaggá alakítja a műanyagot, majd a másik enzim ezt tovább bontja és olyan anyaggá alakítja, melyet végül a baktérium is hasznosítani tud. Ezzel pedig elindulhat a valódi lebontása a műanyag termékeknek akár nagyüzemben is, de előtte még további kutatásokat végeznek a tudósok. Mivel már ismerik a lebontáshoz szükséges enzimeket, így most más baktériumokat is elkezdenek vizsgálni, melyekkel képesek lehetnek ugyanerre a folyamatra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások