Kína tiltaná a külföldi domének elérését

Kína tiltaná a külföldi domének elérését

2016. április 1. 00:03, Péntek
Egy tervezet szerint csak az országban bejegyzett doméneket lehetne elérni, a tiltás megkerülők pedig komoly pénzbírságra számíthatnak.

A legfontosabb változás a jelenlegi állapotokhoz képest, hogy lehetetlenné tennék a külföldi doménekhez való hozzáféréseket - erről a The Wall Street Journal számolt be. A tervezet neve "Internet Domain Name Management Rules“ és a meghatározó az lesz, hogy az adott domént hol regisztrálták. A kínai felhasználók csak azokhoz a doménekhez férhetnek majd hozzá, amelyeket Kína területén jegyeztek be.

A kínai ipari és IT-minisztérium által nyilvánosságra hozott tervezetet április 25-ig véleményezhetik a helyi lakosok és cégek. Amennyiben a dokumentumot változatlan formában fogadják el, úgy a nagyhatalom gyakorlatilag az internet jelentős részétől elvágná magát. A Tech In Asia és a Global Times ugyanakkor rámutatott, hogy azokat, akiknek mégis sikerülne megkerülniük a blokádot, akár 30 000 jüanos (4628 dolláros) pénzbírsággal is sújthatnák.

A Tech in Asia rámutatott, hogy készülhetne egy olyan változat is, amelynél csak a .cn doméneket kellene Kínában regisztráltatni és a .com vagy a .net doménekre már nem vonatkozna a tiltás. Peking számos vállalkozás üzleti modelljét teheti tönkre. Az érintett vállalatok egyike lehet a GoDaddy, amely egész Ázsiában .cn doméneket használ, holott egyetlen kirendeltsége sincs Kínában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások