Pánikgomb kerül az indiai mobilokra

Pánikgomb kerül az indiai mobilokra

2016. április 28. 13:25, Csütörtök
Az ázsiai államban 2017-től csak olyan okos- és mobiltelefon kerülhet forgalomba, amelyen van pánikgomb.

A jövő január elsejétől hatályba lépő előírás a támogatói szerint segíthet abban, hogy visszaszoruljanak a nők elleni erőszakos bűncselekmények. Ravi Shankar Prasad indiai távközlési miniszter már alá is írta a pánikgomb bevezetéséről szóló rendeletet. Ennek értelmében a hardveres billentyűzettel rendelkező hagyományos mobiltelefonok 2017-től automatikus vészhívást kezdeményeznek, ha valaki az 5-ös vagy a 9-es gombot hosszabb ideig lenyomja. 2018-tól pedig minden értékesített mobilnak rendelkeznie kell GPS-vevővel is, amely a vészhívás esetén automatikusan továbbítja a készülék pontos helyzetét.

A 9to5mac arról számolt be, hogy az új előírás az okostelefonokra is vonatkozik. Azokat vagy egy külön pánikgombbal kell ellátni vagy lehetővé kell tenni, hogy a bekapcsológomb egészüljön ki ilyen funkcióval. Az utóbbi esetben a bekapcsológomb egymás után háromszor való rövid lenyomása kezdeményezi a vészhívás elindítását. Az Apple vagy a Samsung szoftveresen integrálhatják majd a funkciót a készülékeikbe.

A Bloomberg azt írta, hogy Indiában a nők óránként négy incidenst jelentenek be. A helyzetet súlyosbítja és az esetek sikeres felderítésének lehetőségét megakadályozza, hogy globális összehasonlításban rendkívül gyér a rendőri jelenlét. Tisztázatlan viszont, hogy maga a megoldás miként fog működni, ugyanis Indiában jelenleg még egységes vészhívórendszer sincs, azt csak az idén fogják bevezetni. Kérdéses az is, hogyha valaki megnyomja a pánikgombot milyen gyorsan kap valódi segítséget. Ráadásul a mobil elvesztése vagy elvétele esetén a nők ugyanúgy kiszolgáltatottak maradnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások