Nem kifizetődők a brit zenészeknek a videostreamek

Nem kifizetődők a brit zenészeknek a videostreamek

2016. május 24. 07:22, Kedd
Az előadók nem elégedettek, mert túl keveset fizet nekik a YouTube. Jobban megéri lemezt kiadni.

A Brit Zeneipari Szövetség (BPI) adatai alapján a tavalyi esztendő jó volt a szigetországi énekesek és együttesek szempontjából és ez elsősorban az audiostreamekből befolyó magas bevételeknek volt köszönhető. Ugyanakkor a videostreamek tekintetében komoly problémával szembesültek az előadók: hiába nőtt a stream-ajánlatok száma 88 százalékkal, a hirdetésekből finanszírozott platformok, például a YouTube esetében befolyó jogdíjak csak 0,4 százalékkal emelkedtek és elérték a 24,4 millió fontot. Ez azt jelentette, hogy a művészek 2015-ben kevesebb pénzt kaptak a videostreamek, mint az eladott lemezek után.

Tavaly minden hatodik értékesített zenei album brit előadó kiadványa volt. A 27 milliárd audiostream összesen 146,1 millió font jogdíjat eredményezett, ez 69 százalékos növekedésnek felel meg a 2014-es esztendőhöz képest. A lemezek eladásából a kiadók 25,1 millió fontra tettek szert.

Elsősorban a Google-t és annak videomegosztó platformját éri sok kritika. Geoff Taylor, a BPI első embere kifejtette, hogy miközben a zene segít a YouTube növekedésében, az oldal nem osztja meg a többletértéket a szerzői jogtulajdonosokkal. A videostream-szolgáltatások egyértelműen akadályozzák az olyan audiostream-ajánlatok növekedését, mint a Spotify vagy az Apple Music. A brit szervezet vezetője szerint az Európai Uniónak és a szigetország kormányának mielőbb lépnie kellene ebben az ügyben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások