Energiaügyi leányvállalatot alapított az Apple

Energiaügyi leányvállalatot alapított az Apple

2016. június 15. 19:08, Szerda
A kaliforniai társaság az energiaágazatban is fontos szereplővé válhat.

A konszern megalapította az Apple Energy LLC-t, amelynek fő feladata az lesz, hogy a napenergiás projektekből megmaradó felesleges árammennyiséget értékesítse. A vállalat az ehhez szükséges engedélyt már kérvényezte is az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Energiaszabályozási Bizottságnál (FERC).

Az Apple jelenleg a globálisan általa felhasznált teljes energiamennyiség 93 százalékát fedezi megújuló energiaforrásokból. Ez ugyanakkor nem jelenti automatikusan azt, hogy esetenként és regionálisan ne lenne túltermelés. Az Apple napenergia-parkok mellett vízerőművekkel, biogáztermelő és geotermikus létesítményekkel is rendelkezik. Ráadásul, ha szükséges, további ökoáramot vásárol. Az óriáscég a megújuló energiából származó árammal látja el nem csupán a szerverközpontjait, hanem a legtöbb irodáját és márkaboltját is.

A felesleges árammennyiség eladásával az Apple kifizetődővé teszi az ökoáram területén megvalósított befektetéseit és lehetővé válik, hogy ezeknél a projekteknél ne kelljen teljes mértékben az előzetes tervekhez tartania magát. Ugyanakkor az áramfelesleg értékesítéséből származó összeg elenyésző a konszern bevételeihez képest. A 9to5Mac szerint az Apple szívesen üzemeltetne az elektromos autókhoz használható töltőállomásokat. Ez szintén oda vezethet, hogy a társaságon belül az energiatermelés egyre fontosabbá válik.

Az Apple tavaly októberben bejelentette, hogy a fő beszállítójának számító Foxconn bevonásával olyan naperőműveket építene Kínában, amelyek több mint 600 megawatt megújuló energiát termelnének. A két társaság számára ez komoly lépés abba az irányba, hogy a jövőben az összes kínai gyárukat tiszta energiával lássák el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban