Roboember

Roboember

2000. július 3. 13:28, Hétfő
A Honda japán autógyártó cég bemutatta emberalakú, jelenleg a világon legtökéletesebb két lábon járó robotját.

A P3-nak nevezett prototípus egy tokiói bemutatón járkált a nagyközönség előtt. Képes mozogni emberi környezetben, stabilan járkál két lábán és kezeivel egyszerű cselekedeteket is végre tud hajtani. A Honda leirása szerint ez a világ jelenlegi legtökéletesebb kétlábú robotja. 16 izülete egyenként is mozgatható, és rugalmasságuk miatt egészen komplex mozgásokat is meg tud tenni (pl. leguggolás). A legérdekesebb eltérés az emberhez képest az a gerincoszlop hiánya, ami merevebbé teszi. Kezei relatíve hosszúak, hogy guggolás közben el tudja érni a földet. Kiváló egyensúlyérzékelése lehetővé teszi a stabil egy lábon állást.


A P3 fejlesztésének kiindulópontja az emberi test volt. Magasága 1.6 méter, 60 cm széles, 55 cm mély és 130 kg tömegű. Mozgását szervomotorok teszik lehetővé, az akkumulátorról 25 percig tud működni. Mozgása lassú, 2 km-es sebességgel sétál, ezt egy négyprocesszoros számítógép irányítja. Látását két videókamerával oldották meg.

A robot része a Honda technológiai fejlesztéseinek, a projekt 1986-ban indult. A legfőbb célkitűzések egyike a lépcsökön föl-le mászás volt. Gyakorlati felhasználása is lesz, ezzel fogják reklámozni a gyár többi termékét. A téma iránt érdeklődöknek feltétlenül érdemes ellátogatnia a cég weblapjára, mivel a letölthető kisméretű (500Kbyte- 2 MB méretű) videók egyszerűen döbbenetesek.
Honlap, A fejlesztés

Listázás a fórumban