Hackerek célkeresztjébe került az Oracle

Hackerek célkeresztjébe került az Oracle

2016. augusztus 11. 13:14, Csütörtök
A társaság fizetési terminálokat kínál az ügyfeleinek, ezért több százezer étterem és üzlet lehet érintett az ügyben.

Az Oracle az ügyfeleknek írt levelében jelentette be, hogy a Micros néhány szoftverrendszerében vírust fedezett fel. Az elkövetők a vírus segítségével alighanem a Micros számlázási rendszerében lévő adatokat akarták megszerezni, de részleteket az Oracle nem árult el. Az Oracle két évvel ezelőtt átszámítva 5,3 milliárd dollárért vásárolta meg a Microst. Akkoriban a cég szoftverét 180 ország több mint 330 000 szállodájában, éttermében és üzletében használták. Az utóbbiak között volt a Burger King, a Hyatt, a Hilton és a Hilton hotellánc, a Starbucks, az Adidas és az IKEA.

Brian Krebs IT-biztonsági szakértő szerint a támadás mögött egy orosz bűnözői szervezet állhat, amely hírhedt arról, hogy bankok és üzletek számítógépes rendszereit töri fel. Két bennfentes szerint a Micros ügyfélplatformja egy olyan szerverrel is kommunikált, amelyet az úgynevezett Carbanak-Gang is használt. Krebs kiemelte, hogy az akció az Oracle több száz számítógépét érinthette és az egyik forrása arról tájékoztatta őt, hogy az egész támadás egyetlen számítógép sikeres megfertőzésével kezdődött.

Az Oracle arról informálta az ügyfeleit, hogy az akció nem érintette a belső rendszereit és a felhőszolgáltatásait, a hitelkártya-adatokat pedig a fizetési folyamatok és az adattárolás során egyaránt titkosították.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások