Új hajtóművet tesztel a SpaceX 

Új hajtóművet tesztel a SpaceX 

2016. augusztus 15. 15:17, Hétfő
Ez akár háromszor erősebb lehet a jelenleg használt példányoknál.

A Utah államban megrendezett Small Satellite Conference alatt hangzott el a kijelentés a SpaceX elnökének részéről, miszerint leszállították a következő generációs hajtómű egyik példányát a texasi telepre, ahol megindul annak kísérleti jellegű tesztelése. Ezt később a cég szóvivője is megerősítette, így alakulni látszanak az új generációval kapcsolatos elképzelések.

A szóban forgó Raptor hajtómű egyik legnagyobb előnye, hogy akár háromszor erősebb lehet majd a jelenleg használt Merlin hajtóműveknél, amelyek a Falcon 9, illetve a soron következő Falcon Heavy rakétákat viszik az űrbe. Ennek megfelelően a Raptor – amely a tervek szerint az év vége felé, illetve 2017 első felében repülhet majd először – a Falcon Heavy után következő generáció részeként teljesít majd szolgálatot, legalábbis ha minden jól alakul a fejlesztés és a tesztelések során. Ebből összesen kilenc példány kerülhet majd egy-egy rakétára, ez utóbbi elsődleges feladata pedig rakomány és emberek leszállítása a Marsra, mégpedig a méretes, a Mars Colonial Transporter névre hallgató űrhajóval.

A pontos adatok a teljesítménnyel kapcsolatban eddig még nem hangzottak el a mérnökök részéről, bár Elon Musk már tett néhány utalást ezen a téren. Ennek alapján a Raptor egy-egy példánya az űrsiklókban használt hajtómű erejével érne fel, bár ott a NASA csak három ilyen hajtóművet kombinált, amit két gyorsítórakéta egészített ki. Azt jól tudjuk, hogy a SpaceX tervei között a 2020-as évekre vetítik előre az emberi résztvevőkkel lebonyolítandó Mars-küldetéseket, ezt az első körben azonban a Falcon Heavy rakétákkal valósítanák meg, ezt követné az újgenerációs rakéta, immár a Raptorra támaszkodva.

Musk ígérete szerint ezzel kapcsolatban a szeptember 26. és 30. között Mexikóban megrendezendő International Astronautical Conference alatt oszt majd meg újabb részleteket a nagyközönséggel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások