Lézert kaphat az F-35

Lézert kaphat az F-35

2016. szeptember 6. 08:17, Kedd
A tengerészgyalogságnak szánt változatot látnák el egy miniatürizált lézerrel.

Az amerikai elképzelések között kiemelt helyen szerepel a különböző haderőnemek lézerfegyverekkel való felszerelése, itt pedig már nemcsak korai prototípusokat, de végleges példányokat is megismerhettünk. Egyes illetékesek már az F-35 vadászgépek kapcsán is erről beszélnek, ehhez azonban még komoly munka szükséges.

A beszámolók szerint Robert Walsh altábornagy, a Marine Corps Combat Development Command parancsnoka, beszélt a napokban arról, hogy elképzelhetőnek tartja a tengerészgyalogságnak szánt F-35B típus lézerrel való kiegészítését. A nagyobb méret miatt itt szerinte a KC-130 tanker bevonása jelentené az első lépést, de amint sikerül miniatürizálni a platformot, megindulhat a vadonatúj lopakodó vadászok, illetve a Cobra támadó-helikopterek és az egyéb kisebb járművek bevonása is. A fejlesztés eddigi ütemét tekintve ez a legjobb esetben is egy évtizedes munkát vetít előre, de a Lockheed Martin emberei már dolgoznak a problémán.

Elsőként a haditengerészet egyes egységeit látták el lézerrel, ami a fizikai méret és az energia terén támasztott órási követelményekkel magyarázható. A rendelkezésre álló változatok egyelőre arra alkalmasak, hogy lyukat üssenek egy drón burkolatán vagy egy teherautó motorháztetőjén, már amennyiben kellő ideig a célra tudjuk őket tartani. A vadászgépek és a helikopterek kialakításuknál és méretüknél fogva nem tudnak magukkal cipelni ilyen óriási fegyvereket, ezért itt mindenképpen szükség lesz a miniatürizálásra, már amennyiben komolyan gondolják a lézerek itteni alkalmazását.

A helyből fel- és leszállni képes F-35B egyébként először 2018-ban, az Essex kétéltű támadó-hajón mutatkozhat majd be, amely egy rövid hordozóként, illetve mobil felszállóhelyként is felfogható. Nem véletlen, hogy a hajó a várakozások szerint a közel-keleti térségben szolgál majd.

Listázás a fórumban