Meghódítaná az egészségügyi piacot az SAP

Meghódítaná az egészségügyi piacot az SAP

2016. szeptember 8. 23:12, Csütörtök
A Stratistics piackutató cég adatai alapján az ágazati adatelemzések globális üzlete a jelenlegi 6,8 milliárd dollárról 2022-re 32,4 milliárd dollárra fog nőni. A szoftverfejlesztő óriáscég könnyebbé tenné az adatok kiértékelését.

Az egészségügy digitalizálása olyan IT-óriások érdeklődését keltette fel, mint az IBM, a Microsoft és az Oracle. Mindebben komoly szerepe volt annak, hogy Bill McDermott, az SAP vezetője tavaly egy balesetben elveszítette a bal szemét, amelyet több specialista is próbált megmenteni. McDermott egyrészt örült az egészségügyi rendszernek, amely erőt-energiát nem kímélve foglalkozott vele, másrészt nagyon rosszul érintette az, hogy úgy érezte: az esete valójában senkihez sem tartozik. Szinte minden egyes vizit során újra el kellett mondania a vele történteket. Nem volt központi betegaktája, miként az orvosok sem voltak hálózatba kötve és nem dolgoztak együtt. McDermott ezen akar változtatni.

David Delaney orvosként a Harvard Egyetem kórházának intenzív osztályán dolgozott, most viszont már az SAP egészségügyi ügyekért felelős vezetője. A feladata annak elérése, hogy a társaság az egészségügyi piacot is meghódítsa. Delaney hisz abban, hogy az egészségügyi digitalizálásban annyi potenciál van, amely világszerte több millió beteg életét befolyásolhata. A szakember hetente útra kel az Amerikai Egyesült Államokban, klinikák, szakmai szövetségek és egyetemek képviselőivel beszél, előadásokat tart és kutatásokat koordinál. Komoly előnye, hogy nem csupán a programozók, de az orvosok nyelvén is ért, s ismeri a mindennapjaikat. Különösen azt, hogy állandóan nyomás alatt kell dolgozniuk és 110 százalékot teljesíteniük.

Az 1990-es évek közepén a Beth Israel Deaconess Medical Centerben, a Harvard Egyetem oktatókórházában tanult, és már akkor is idegesítette, hogy négy vagy öt különböző számítógépes rendszert kellett használnia az adatok lekérdezésére. Csak így juthatott hozzá ugyanis minden információhoz, amelyekre a vizitekhez volt szüksége. Mindebben nem csupán az időveszteség zavarta. Ezután készített el egy szoftvert, amely lekérdezte a különböző rendszerek információit. Jellemző, hogy akkoriban az orvosok még papírcetlikre jegyezték le a különböző kódokat.

Az SAP együttműködik az Amerikai Klinikai Onkológiai Társasággal (ASCO). A szervezet 2012-ben indított el a CancerLinQ nevű új platformot, amely összesíti 750 000 beteg különböző kezelési tapasztalatait, több millió adatcsomagjait és ezek feldolgozásához az SAP Hana nevű adatbázisrendszerét használja. A cél annak kiderítése, hogy mely kezelések milyen körülmények között különösen hatékonyak. Ezt korábban nagyon nehéz volt megtudni, mert az USA-ban csak a rákbetegek alig 3 százaléka vesz részt klinikai tanulmányokban, ez pedig egyáltalán nem nevezhető reprezentatív adatnak.

Julie Vose, az ASCO elnöke közölte, hogy az új programban először egyesítik az amerikai onkológusok, adattudósok, kutatók és más profi szakemberek szakértelmét és tapasztalatait. Mindez olyan mértékben valósul meg, amire korábban nem volt példa. Az egyre nagyobb teljesítményű számítógépek megkönnyítik az adatok elemzését, azonban Peter Yu, az ASCO egykori elnöke úgy vélte, hogy hiba lenne túl sokat várni ezektől a folyamatoktól. Hozzátette, hogy minél többet kutatnak, annál inkább láthatóvá válik, hogy a betegségek kitörésének okai sokkal összetettebbek annál, mint ahogy eredetileg gondolták. Sok orvos ráadásul arról számolt be, hogy annyi időt kell foglalkozinuk a technikával, hogy nem marad idejük a betegekkel beszélgetni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások