Musk már a Marson túlra utazna

Musk már a Marson túlra utazna

2016. szeptember 22. 09:27, Csütörtök
A SpaceX által tervezett méretes űrjármű ugyanis akár messzebbre is eljuthat.

Elon Musk számára a kezdetektől fogva a Mars meghódítása jelentette a nagy álmot, ehhez lenne szükséges az általa elképzelt Mars Colonial Transporter, amely egyelőre csak a tervezőasztalon létezik. Egy friss Twitter-bejegyzés szerint azonban jóval messzebbre is eljuthatnak majd az új űrjárművel, vagyis akár a Marson túli utazásra is felhasználhatnánk azt.

A portál jellegénél fogva a részleteket ezúttal is hiába keressük az eredeti megszólalásban, de a hozzászólások révén már képet alkothatunk arról, hogy merre lenne érdemes új célpontokat keresgélni. Az elméletileg akár egyszerre 100 embert vagy 100 metrikus tonna hasznos terhet magával cipelő MCT a Marson túli utazások esetében útnak indulhatna például a Vénusz felé, a légkör felső rétegeiben, nagyjából 130-140 km magasan ugyanis már nem túl nagy a forróság a tartós emberi jelenléthez, vagyis itt lebegő városokat hozhatnánk létre. Ugyanígy felmerül a Titánon való megtelepedés, amely a felszín alatt vízzel rendelkezhet, bár a hatalmas metántavak jelenléte miatt nyilván fokozott elővigyázatosság lenne ajánlott.

A Hold és a Jupiter egyik kísérője, a Kallisztó, szintén a helyi vízjég révén jelentene könnyebbséget, ezt nemcsak emberi fogyasztásra, de (a hidrogénre és oxigénre való lebontás révén) üzemanyag-utánpótlásra is felhasználhatnánk. Idegen élet jeleit kereshetnénk az Europán, amely a hatalmas sugárzás miatt emberi jelenlétre nem éppen ideális, de a távolabbi jövőben akár a szomszédos csillagrendszerekig is eljuthatnánk, feltéve, hogy addigra rendelkezésre állnak majd a szükséges technológiák.

A SpaceX a jelenlegi tervek szerint 2022-re készítené el az MCT-t, amely két évre rá indulna útnak a Mars felé, immár legénységgel. Az esetleges csúszások természetesen nincsenek kizárva, de ambíció híján nem is lenne érdemes belevágni ebbe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások