Az Android olyan biztonságos, mint az iOS?

Az Android olyan biztonságos, mint az iOS?

2016. november 5. 08:36, Szombat
Az operációs rendszer biztonsága visszatérő téma, különösen annak tükrében, hogy milyen gyakran érhetők el hozzá a frissítések.

Adrian Ludwig, az Android biztonsági vezetője kijelentette, hogy a platform a biztonságot tekintve körülbelül azon a szinten van most már, mint a konkurens iOS. A menedzser hozzátette, hogy nincs kétség azzal kapcsolatban, hogy a Google Pixel és az iPhone a biztonság szempontjából nagyon is hasonlítanak egymásra.

Az Android biztonsági vezetője biztos volt abban, hogy az Android egy napon meg is fogja előzni ezen a területen az iOS-t és úgy vélte, hogy hosszú távon a nyílt ökorendszer sokkal jobb pozícióba is fog kerülni a vetélytársánál. Ludwig kiemelte, hogy az Androidba integrált Safety Netnek köszönhetően naponta 400 millió eszközt és hatmilliárd alkalmazást vizsgálnak át kártevők után. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az okostelefonok kevesebb, mint 1 százaléka van megfertőzve rosszindulatú programmal, vagy ahogy a Google fogalmaz, "potenciálisan veszélyes alkalmazással".


Az Androidos biztonsági félreértésekre példaként Ludwig a hírhedt Stagefright bugot hozta fel, melyet tavaly találtak meg, de azóta sem történt ezt kihasználó tényleges támadás. A javuló helyzet ellenére megerősítette, hogy a telefonszolgáltatóknak és a mobilgyártóknak sűrítenie kellene a frissítési ciklust és gyorsabban kiküldeni a biztonsági javításokat. Az Android esetében a gyártók teljesen eltérő módon állnak a biztonság kérdéséhez: a Samsung tavaly októberben jelezte, hogy havonta lesznek biztonsági frissítések, de csak néhány modellhez, míg a Motorola idén augusztusban állította le ezt a gyakorlatát. Így Google mellett jelenleg már csak három olyan gyártó van, amely minden hónapban kiad az okostelefonokhoz biztonsági frissítéseket: a Samsung, az LG és a Blackberry. Szintén a nyáron derült ki, hogy még soha nem volt ennyi Android-hiba. A potsdami Hasso Plattner Intézet (HPI) IT-támadáselemzési adatbázisa az év első nyolc hónapjában 350 Android-hibát regisztrált. Ez új rekordot jelent és a szám több mint a kétszerese a tavalyi esztendőben mértnek.

Ludwig ettől függetlenül jó hírnek tartja, hogy az Android van olyan biztonságos, hogy majdhogynem lehetetlen egyszerre, egy időben nagy tömegben felhasználókat támadni, egyáltalán nem is számít ilyesmire.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások