Egy perc néma csend a Napsterért

Egy perc néma csend a Napsterért

2000. július 27. 22:32, Csütörtök
A szövetségi bíróság tegnap bezárásra ítélte a Napster rendszerét. A döntés szerint az mp3 fájlok csereberéjére szakosodott hálózat "nagyipari" méretekben sértette meg a zenekiadók érdekeit és ezzel több, mint 300 millió dollár kárt okozott.

A cég jogi képviselője elmondta, hogy a per alatt a szolgáltatást meg kell szüntetni, mert lehetetlenség azonnal kiszűrni és blokkolni a jogvédett anyagokat. A bíróság ítéletére reagálva a Napster azonnal fellebbezett, de ha az indítvány elutasítják péntek délben ténylegesen be kell zárni a kapukat.

A döntés - bár nem közvetlenül - 20 millió embert érint, akik rendszeresen használták a Napster-t MP3 fájlok letöltésére. A szakértők szerint ezért a lemezgyártoknak külön-külön kellene pert akasztani a letöltők nyakába, amely természetesen lehetetlenség.

A Napster-t az elmúlt hónapokban fokozódó támadások érték. Még decemberben beperelte egy lemezkiadó, majd beperelte egy jogvédelmi szövetség és egy együttes is. A Napster megpróbált tenni lépéseket azért, hogy kiengesztelje a lemezipar nagytőkéseit, de a két oldal között hatalmas szakadék tátong, így nem tudtak megegyezni, hogy hol a határ illegális és jogtiszta (azaz még megtűrt) letöltések között.

A legutóbbi hírek szerint a Napster-szerver üzemeltetők nem fogadják el a bíróság döntését, és megtalálták a módját, hogy az "anyacégtől" függetlenül üzemeltessék a hálózatot, így feltehetőleg a Napster bezárása után is tovább működik majd a rendszer, igaz csak részekben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások