Elfogytak az IPv4-címek

Elfogytak az IPv4-címek

2016. november 10. 15:13, Csütörtök
Mostanra tűntek el az utolsó szabad IPv4-címek.

Az Internet Architecture Board (IAB) blogbejegyzésében bejelentette, hogy a hálózati szabványoknak teljes mértékben támogatniuk kell az IPv6-ot. Az Internet Engineering Task Force (IETF) és más szabványosítási szervezetek képviselőinek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az általuk elfogadott szabványok már nem igénylik az IPv4 használatát és nincs szükségük IPv4-kompatibilitásra.

Az IAB abból indult ki, hogy az átmeneti időszakban még szükség van az IPv4-re, de a szabványosítási testületeknek idővel minden olyan problémát el kell hárítaniuk, amelyek megakadályoznák a különböző környezetekben az IPv6-ra való átváltást.

Az új internetprotokollra való átállásra a dolgok internete miatt is szükség van, hiszen míg az IPv4 összesen 4,294 milliárd internetcím alkalmazását teszi lehetővé, az IPv6 esetében ez a szám 340 szextillió. Mindez azt jelenti, hogy elegendő cím lesz minden eszközhöz, akár a hűtőszekrények és a kenyérpirítók is saját IP-címet kaphatnak majd. Ugyanakkor az új protokoll nem kompatibilis az elődeivel, ezért új hardverekre, szoftverekre és számos tesztre lesz szükség. Pont emiatt húzódik el a mai napig az átállás.

A mostani bejelentés érdekessége, hogy a Hurricane Electric, a világ legnagyobb IPv6 szolgáltatója 2010 júliusában azt prognosztizálta, hogy egy éven belül a világ összes IPv4-alapú címe elfogy. Azonban a cég tévedett néhány évet és a helyzet csak tavalyra vált igazán súlyossá, amikor az USA és Kanada mellett az Atlanti-óceán északi térségében, valamint a Karib-tenger számos szigetén gyakorlatilag elfogytak az IPv4-címek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások