12 másodperc alatt raboltak ki egy Apple márkaboltot

12 másodperc alatt raboltak ki egy Apple márkaboltot

2016. december 12. 10:43, Hétfő
Az akció sikeres volt, de a bűnözők mégsem örülhetnek, a kiállított termékek nem teljes értékűek.

Az Apple készülékei a feketepiacon is népszerűek és ezt akarta kihasználni néhány bűnöző, akik San Franciscóban a legnagyobb nyugalomban besétáltak egy Apple márkaboltba, majd ott néhány másodperc alatt összegyűjtötték a kiállított termékeket és távoztak. A kamerák által rögzített, a rendőrség által közzétett videofelvételen az egész rablás kiválóan látható.


A három elkövető felkapta az okostelefonokat, a Watch okosórákat és az iPad táblagépeket, az egész folyamat mindössze 12 másodpercet vett igénybe. A bűncselekményre november 25-én került sor, majd november 29-én ismét rablás történt, de akkor már négy elkövető volt. Nem lehet tudni, hogy a két rablást ugyanaz a csoport követte-e el, a rendőrök egyelőre teljesen sötétben tapogatóznak, .

A rablók azonban egy dologgal aligha számoltak. Az Apple minden kiállított eszközre feltelepít egy szoftvert, amelyek megakadályozzák például a jelszó vagy PIN-kód beállítását. Emellett ezek a készülékek nem teljes értékűek, ugyanis néhány hónapja a cég egy új módszert alkalmaz: amennyiben a kiállított termékek túl hosszú időre elveszítik a kapcsolatot az Apple márkaboltjának WLAN-hálózatával, akkor automatikusan használhatatlanná válnak - erről a 9to5Mac számolt be két hónappal ezelőtt.

Korábban a társaság erre a célra a Find my iPhone funkciót használta manuálisan minden egyes okostelefon és táblagép esetében. Az eredmény ugyanaz volt, mint most is: az eszközök legfeljebb kiállítási tárgyként vagy pótalkatrészként használhatók tovább, illetve maximum arra jók, hogy hiszékeny embereknek eladják azokat a világhálón.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban