A virtuális magán­hálózatok ellen is fellép Törökország

A virtuális magán­hálózatok ellen is fellép Törökország

2016. december 20. 14:37, Kedd
Sok török felhasználó alkalmaz névtelenséget biztosító szolgáltatásokat, az ő dolgukat nehezítené meg a helyi kormány.

A Turkey Blocks projekt honlapja arról tudósított, hogy Törökország blokkolja a TOR hálózatán keresztüli interneteléréseket. A kabinet azonban ennél is tovább ment és immár célzottan fellép a virtuális magánhálózatok (VPN) használata ellen is. Mindez azt eredményezte, hogy az ilyen ajánlatok jelenleg csak korlátozottan vehetők igénybe.

A blokádhoz eddig már számos helyi internetszolgáltató csatlakozott és az intézkedéseik egyaránt érintik a TOR rendszeréhez és a népszerű virtuális magánhálózatokhoz való hozzáféréseket. Ezáltal rendkívül nehézzé vált a cenzúrát kikerülni akaró török felhasználók, az ellenzéki aktivisták és politikusok, valamint az újságírók számára a független hírforrásokból való online tájékozódás. Törökországban az elmúlt években rendkívül népszerűek lettek a VPN-szolgáltatások és a TOR. A helyi kormány az elmúlt időszakig csak bizonyos események idején, például rendőrségi akciók során és merényletek vagy politikusok leleplezése után korlátozta a világháló szabad elérését.

A Turkey Blocks azt írta, hogy ezekkel a lépésekkel az eddig inkább visszafogottnak minősíthető török cenzúra erőssé vált. Az intézkedések hasonlítanak a kínai nagy tűzfalra, amely lehetővé teszi az információáramlás átfogó ellenőrzését. Ugyan a blokád elvileg kikerülhető, de csak nagy nehézségek árán.

Listázás a fórumban