Fotókon az új kínai atom-tengeralattjáró

Fotókon az új kínai atom-tengeralattjáró

2017. január 18. 07:00, Szerda
Egy újabb típus állt szolgálatba, amely több rakétával és nagyobb hatótávval erősít.

Még tavaly nyáron írtunk a kínai Type 093B atom-tengeralattjáró elkészültéről, amely az eredeti 093 módosításaként jelent meg, ebből pedig nemrég újabb három példány építését kezdték el. Most egy ettől eltérő változatról jelentek meg fotók, amely a csapásmérő erő jelentős növekedését jelenti.

A keleti hatalmak katonai fejlesztéseivel foglalkozó oldalakon felbukkant felvételeken a Hajnan szigetén állomásozó Type 094A első példánya látható, amely a „Jin” nevet kapta. Ez szintén több újítást kínál az eredeti típushoz képest, hiszen itt egyrészt egyszerre 12 ballisztikus rakéta fér el a jócskán megnövelt „púpban”, másrészt pedig a torony is jobban beleolvad a törzsbe, amivel áramvonalasabbá válik a tengeralattjáró, tehát csökkenthető az ellenállás. A listán emellett megtalálható még az immár behúzható towed array sonar (TAS), amivel nemcsak jobban lehet hallgatózni az esetleges veszélyforrások után, de az azok elől való rejtőzködés is könnyebb lesz.


A nyugati szakértők szerint itt jó eséllyel már a JL-2 rakétákat alkalmazzák, amelyek a maguk 11,2 ezer kilométeres hatótávolságával az Egyesült Államok bármely részét elérik, még akkor is, ha a tengeralattjáró el sem hagyja saját bázisát. Hajnanon egyébként egy kiterjedt és erősen védett haditengerészeti bázist építettek ki, amely több földalatti bunkert kínál az itt szolgáló tengeralattjáróknak, ám az új típus egyben a lopakodó jelleget is erősíti, vagyis csökken a zaj, ami korábban komoly korlátozó tényezőként jelent meg, különösen ha az amerikai Ohio-osztály egységeit vették alapul.

A fenti típus közbülső állomásként fogható fel, hiszen már gőzerővel dolgoznak a Type 096-on is, amely állítólag 24 rakétát hordozna magán.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások