Bemutatta űrruháját a Boeing

Bemutatta űrruháját a Boeing

2017. január 30. 11:02, Hétfő
Ezeket a cég saját küldetésein használják majd, bár a NASA megoldásáról sem mondanak le.

A terület iránt érdeklődők jól tudják, hogy közeleg a magáncégek által lebonyolított, emberi részvétellel kiegészített küldetések ideje, erre ugyanis mind a SpaceX, mind pedig a Boeing készül. Az űrkapszulák ugyan csak jövőre készülnek majd el, addig azonban gyorsan bemutatják az új űrruhákat, amelyek több tekintetben változást hoznak magukkal.

A SpaceX még nem kerített sort erre, a Boeing azonban a napokban lerántotta a leplet saját fejlesztéséről, amely igencsak szembetűnő újításokkal jelentkezik. Korábban a NASA jóvoltából is láthattunk itt már prototípusokat, a magáncég megoldása azonban jóval egyszerűbbnek és kisebbnek tűnik, kék színe alapvető módon eltér az eddig alkalmazott narancssárgától (amely egyébként a tengeri mentések megkönnyítését szolgálta), bár azt gyorsan igyekeztek leszögezni, hogy a Nemzetközi Űrállomáson, a hosszabb űrséták esetében továbbra is megmaradnak a NASA által alkalmazott Advanced Crew Escape Suit (ACES) mellett.


A Boeing kapszulájában mindenesetre ezen űrruhákat alkalmazzák majd, amelyek egyben probléma esetén is mentőövet jelentenek az űrhajósok számára, hiszen biztosítják a megfelelő nyomást és az oxigént, amennyiben a kabinban valamilyen akadály lép fel. Komoly előny, hogy a fejlesztés alig 10 kg-ot nyom, szemben a NASA megoldásával, amely 15 kg körüli súlyával érzékelhető megterhelést jelent (nyilván nem a súlytalanságban). Speciális rétegek teszik lehetővé a párolgást, ezzel a kényelmet is megnövelve, míg a végtagoknál húzózárak segítik a könnyebb mozgást. A kesztyűk az érintőképernyők kezelését is támogatják, míg a cipőket a Reebok tervezte, ezek pedig inkább hasonlítanak futócipőkre, mintsem a NASA által alkalmazott méretesebb példányokra.

Kíváncsian várjuk a SpaceX fejlesztését, ez várhatóan szintén több területen kínál majd előrelépést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások