290 kalózoldal ellen léptek fel Olaszországban

290 kalózoldal ellen léptek fel Olaszországban

2017. február 24. 15:06, Péntek
Az olasz hatóságok komoly kampányt indítottak az illegális tartalmakat terjesztő portálok ellen.

A jelenlegi olasz kormány egyébként napjainkra a kalózoldalak elleni küzdelem egyik élharcosává vált Európában, ezt bizonyítják az elmúlt időszakban indított összehangolt akciók. Fulvia Sarzana, a Sarzana és Partnerei Ügyvédi Iroda jogásza elmondta, hogy az elmúlt négy hónapban az olasz hivatalok összesen 290 honlap ellen léptek fel, míg ezen a héten 41 platformot támadtak. Ezek az ajánlatok általában illegálisan másolt filmekkel, televíziós műsorokkal és élő sportközvetítésekkel voltak kapcsolatosak.

Az olasz gazdasági és pénzügyminiszter alárendeltségébe tartozó, s a pénzügyi bűnözés elleni harcoló Guardia di Finanza (GdF) nevű különleges kommandóegység a római bíróság ítéletének szerzett érvényt, amikor fellépett a 41 portál doménjei ellen. Ezek a honlapok olyan alkotások illegális másolatait terjesztették, mint A hét mesterlövész, a Suicide Squad - Öngyilkos osztag és a Tarzan legendája. Számos olyan platform is volt, amelyek a The Premier League, a La Ligue 1, a Bundesliga, a La Liga és a Bajnokok Ligája mérkőzései, továbbá a Formula 1 és a Moto GP futamai kapcsán biztosítottak illegális élő streameket. Az internetszolgáltatók blokkolták a hozzáféréseket az érintett doménekhez.

A hatóságok kétféle stratégiát követtek: az első a "kövesd a pénzt" volt, aminek a keretében az üzemeltetőket a hirdetőktől és az üzleti partnereiktől beérkezett átutalások segítségével azonosították; míg a második a "kövesd a hosztot". Korábban volt olyan akció is, amelynek keretében olyan oldalak ellen léptek fel az olasz hatóságok, amelyek különböző újságokhoz és magazinokhoz (Cosmopolitan, Vanity Fair) biztosítottak hozzáférést.

Tavaly májusban is streaming-portálok ellen indított akciót a GdF. Az akció célpontja egy olyan hálózat volt, amely illegálisan internetes élő sportközvetítéseket, filmeket, koncerteket és tévéadásokat tett elérhetővé. A Guardia di Finanza akkor 50 streaming-honlapot vizsgált, amelyek 3 kontinensen elhelyezett 41 szerveren üzemeltek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások