Oroszország töröltetné a kereső­indexekből a kalózoldalakat

Oroszország töröltetné a kereső­indexekből a kalózoldalakat

2017. február 27. 22:42, Hétfő
Az orosz kormány elfogadta a tervezetet, azt már csak a parlamentnek kell megszavaznia.

A helyi kabinet rábólintott arra az elképzelésre, amelynek értelmében a jövőben a Google, a Yandex és a többi kereső köteles lesz törölni a keresőindexéből a kalózportálokat. A kommunikációs minisztérium által kidolgozott tervezetet Dmitrij Anatoljevics Medvegyev miniszterelnök terjesztette be a múlt héten a parlament elé.

Oroszországban az egyik legnagyobb torrentplatform a RuTracker, amelyhez a hozzáféréseket - az egyik moszkvai bíróság ítélete alapján - már korábban blokkolták a helyi internetszolgáltatók. A platform elkerülhette volna a letiltást, ha beleegyezik mind a 320 000 torrentfájlja eltávolításába, de erre nemet mondott. A blokkolás a jelenlegi álláspont alapján folyamatos, és ha elfogadják az új jogszabályt, akkor a RuTracker összes aloldalát törölni fogják a keresőindexekből. A törvény azokra a portálokra is vonatkozna, amelyek lehetővé teszik a letiltás megkerülését.

Gyakran előfordul, hogy ha egy domént blokkolnak, akkor az adott honlapok egyszerűen más doméneket vásárolnak meg. Más esetekben a platformok proxyszervereket vagy teljes tüköroldalakat alkalmaznak, így egy lépéssel mindig a bíróság előtt járnak. A mostani javaslat ezeket a módszereket úgynevezett derivált portáloknak nevezi és a jövőben lehetővé teszi az ezekhez való hozzáférések blokkolását bírósági eljárások nélkül is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások