Tovább gyorsulhat az USB Type-C

Tovább gyorsulhat az USB Type-C

2017. március 6. 18:15, Hétfő
Az átviteli sebesség a jelenlegi kétszeresére nőhet.

A USB Implementers Forum (USB IF) a következő években 10 Gbps-ról 20 Gbps-ra növelné az USB Type-C adatátviteli sebességét. A változtatás ugyanakkor kizárólag ezeket a portokat érinti, más USB-változatokat nem, azokat már nem fejlesztik tovább, sőt, idővel száműzik. 2020-ig az USB Type-C már az eszközök 50 százalékán lesz jelen.

Bradley Saunders hardverfejlesztő, az Intel projektvezetője és az USB IF igazgatótanácsának tagja kifejtette, hogy az átviteli sebesség az USB 3.0 esetében marad 5 Gbps, az USB 3.1 esetében pedig 10 Gbps. A szervezet viszont továbbra is ragaszkodik a SuperSpeed névsémához és új olyan logókat ad majd ki, amelyeken feltüntetik a magasabb adatátviteli sebességet. A módosítás önmagában nem jár komoly hardverváltozásokkal, lévén az USB Type-C kábelek már most is képesek a 20 Gbps-os adatátvitelre. A 20 Gbps-os USB Type-C hidat képezhet a Thunderbolt 3-hoz, amelynek az adatátviteli sebessége 40 Gbps.

A szervezet döntött arról is, hogy az USB Type-C-t még több mint tíz esztendőn át akarja használni. A csatlakozókon semmit nem fognak változtatni. A 20 Gbps-os adatátvitelre képes USB Type-C ugyanakkor még nem hivatalos szabvány, arról csak egy tervezet létezik. Az USB Type-C hosszú távon kiválthatja az olyan szabványokat, mint a HDMI, a DisplayPort, az MHL vagy Thunderbolt 3. Az USB IF szeretne sokkal kevesebb alternatívát, mert minden egyes újabb dolog csak még nagyobb káoszt okozhat. Saunders szerint emellett a meglévő töltési módszerek (USB és Power Delivery) bőven elegendőek.

Csökkentenék az USB-kábelek minősítésének folyamatát is, így a gyártók sokkal gyorsabban és kisebb költség mellett végezhetnék el a procedúrát. Jelenleg világszerte 16 minősítőhely működik. A USB IF kész jogi lépéseket tenni azok ellen, akik visszaélnek a logóival és hamis termékeket dobnak piacra. Saunders hangsúlyozta, hogy a kiskereskedelmet jobban lehet kontrollálni, mint például az Amazonon megjelenő kereskedőket. A cél az, hogy a kis- és az internetes kereskedelem egyaránt kizárólag minősített termékeket árusítson. Ezenkívül jobban képeznék az eladókat is, hogy jobban el tudják magyarázni az egyes USB-verziók közötti különbségeket is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban