Sorompó és kamera a kínai közlekedési lámpán

Sorompó és kamera a kínai közlekedési lámpán

2017. március 7. 12:57, Kedd
A közlekedési lámpában kamera fényképezi a piroson áthaladót, egy kijelzőn megjeleníti, és arcfelismerést is végez.

Az ázsiai országban nagyon sok közlekedési baleset történik piros lámpák mellett. A sencseni hatóságok úgy döntöttek, hogy változtatni fognak a helyzeten. Kísérleti jelleggel felszerelték az első olyan lámpát, amelyet számos funkcióval és érzékelővel láttak el. A lámpát kiegészítették kamerával is, amely felismeri és egyúttal lefényképezi azokat a járókelőket és más közlekedési résztvevőket - például a kerékpárosokat - akik piros jelzés mellett haladtak át az utcán. Kínában jelenleg a piros lámpákat figyelmen kívül hagyó gyalogosok, kerékpárosok és más "nem motorizált" közlekedési résztvevők a fő okai a baleseteknek, miattuk történik az esetek 53 százaléka.

A kísérleti rendszert egy helyi iskola közelében telepítették és a cél annak elérése, hogy a járókelők és a kerékpárosok kizárólag zöld jelzés mellett keljenek át az úttesten. A lámpákhoz sorompók kapcsolódnak, amelyek piros jelzésnél automatikusan lezáródnak és csak akkor emelkednek fel újra, ha a jelzés zöldre váltott. A szabálysértőket lefotózzák és szankcionálják, ráadásul a felvételeket egy kijelzőn megjelenítik. A rendszert arcfelismerő szoftver egészíti ki, így próbálják meg azonosítani az elkövetőket. A helyi közlekedési rendőrség közölte, hogy ez csak az egyik lehetséges jövőbeli intézkedés, további megoldásokon dolgoznak.


Más országokban is igyekeznek kreatívak lenni a közlekedési hatóságok: míg az Amerikai Egyesült Államokban pénzbírsággal és akár elzárással is büntetnék az úttesten figyelmetlenül közlekedő okostelefon-tulajdonosokat, addig Augsburgban lámpákkal segítik őket, reményeik szerint az úttesten elhelyezett pirosan villogó LED-ek megmenthetik a figyelmetlen telefonálók életét. Bodegraven-Reeuwijk holland városban pedig járdába épített fényjelzőket helyeztek el az okostelefont bámulóknak. Néhány kereszteződésben már meg is jelentek a rendszer fő részét képező LED-sorok.

Listázás a fórumban