A Google is nyugtat a WikiLeaks kapcsán

A Google is nyugtat a WikiLeaks kapcsán

2017. március 13. 17:29, Hétfő
Az Apple után a Google is leszögezte, hogy a biztonsági hibák jó részét már kijavították.

A napokban számoltunk be arról, hogy a WikiLeaks ezúttal a CIA tevékenységét vette górcső alá, mégpedig az eddigi legnagyobb kiszivárogtatással, amely több ezer oldalra rúgó dokumentáció közzétételét jelenti. Számos eltérő megoldást és fogyasztói terméket soroltak fel, ezek egy része azonban már biztonságosnak mondható.

Legalábbis erre utalt az Apple, amely elsőként szólalt meg az érintett gyártók közül, kiemelve, hogy az iOS platformban korábban meglévő réseket már befoltozták. Ez nem volt óriási meglepetés, hiszen Julian Assange csapata már eleve jelezte, hogy az első fejezetben inkább a régebbi megoldásokat sorolják fel, így akár több évre visszanyúló történetek is terítékre kerültek, az azóta eltelt időben pedig a mobil operációs rendszer több új generációja is megjelent. Most a Google volt soron, amely szintén nyugtatni igyekezett a felhasználókat, esetükben azonban némileg árnyaltabb a kép.

Az iOS ugyanis szinte kötelezi a felhasználókat a frissítésre, a központilag megszabott menetrend révén pedig a vásárlók több mint 90 százaléka részesül is ebből. Az Android esetében azonban sokszor maguk a gyártók határozzák meg a frissítési ciklust, illetve a támogatási periódus hosszát, ez pedig gyakran azt eredményezi, hogy egyes típusokat túl korán hagynak magukra, más megoldásoknál pedig akadozik a friss verziók támogatása, illetve azok telepítése. A Google a maga részéről egyértelművé teszi, hogy több rést már korábban javítottak, ez azonban nem feltétlenül igaz a forgalomban, illetve használatban lévő készülékeken, amelyek a gyártó hanyagsága (vagy profitéhsége miatt) kimaradhatnak ebből.

A WikiLeaks a maga részéről segítő szándékról tett tanúbizonyságot, Assange ugyanis jelezte, hogy készek együttműködni az érintett gyártókkal a CIA által eddig kihasznált biztonsági hibák mielőbbi javítása érdekében. Kérdés azonban, hogy erre lesz-e igény a vállalatok részéről, illetve hogy maga a csapat mennyiben tartja majd magát ehhez a kijelentéshez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások