Az interneten már kisebbségben van a Windows

Az interneten már kisebbségben van a Windows

2017. április 6. 17:43, Csütörtök
Mostanra terjedtek el annyira az okostelefonok, és azokon az Android operációs rendszer, hogy átvegyék a vezetést a Microsoft termékétől.

Fontos változásnak lehetünk tanúi ezekben a napokban, amely minden eddiginél világosabban jelzi számunkra, hogy a mobil szegmens egyre inkább előtérbe kerül, itt pedig a megszokott asztali eszközök szép lassan háttérbe szorulnak. Egy felmérés szerint az internetes aktivitásban már kisebbségbe került az eddig vezető Windows.

A StatCounter frissítette saját globális mutatóit ebből pedig kiderül, hogy az operációs rendszerek versenyében – legalábbis ami az online tevékenységeket illeti – a Windows már a második helyre szorult vissza, ami néhány évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt. A márciusra vonatkozó számok szerint az Android részesedése elérte a 37,93 százalékot, amivel a Google operációs rendszere átvette a vezetést, picivel megelőzve a Windows platformot, amely jelenleg 37,91 százalékot mondhat magáénak az internetes jelenlét vonatkozásában. Jellemző adat, hogy alig 5 évvel ezelőtt a Windows még 80 százalék felett volt, bár azt nem mondhatjuk, hogy a változás óriási meglepetés lenne.


Az okostelefonok ugyanis a darabszámot illetően már 6 évvel ezelőtt átvették a vezetést, a mobilos internet terjedésével pedig várható volt, hogy a helycsere előbb-utóbb bekövetkezik. Tekintettel arra, hogy az Android uralja a mobilos mezőnyt, itt a versenyző kilétével kapcsolatban sem lehettek komoly kétségeink, vagyis inkább a változás gyorsasága ragadhatja meg figyelmünket.

A piackutató cég leszögezi, hogy az ázsiai régió gyors növekedési üteme komoly szerepet játszott ebben, emellett azonban Afrikában is komoly demokratizáló erőt képviselnek ezen hordozható eszközök, hiszen itt sok olyan felhasználó jut online eléréshez, akiknek eddig nem állt módjában valamilyen asztali PC-t beszerezni – vagyis nagyjából olyan generációs ugrás játszódik le, mint amit Kelet-Európában annak idején a telefonoknál láthattunk.


A fejlődő országokban sokszor egyszerűen nincs is asztali számítógépük az embereknek

Tavaly 1,5 milliárd okostelefont szállítottak le, emellett az asztali PC-k 270 milliós eredménye szinte eltörpül. Kétségtelen, hogy az Android hamarosan komoly előnyre tesz majd szert az internetes eléréseknél is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások