Megállapodott az orosz verseny­hivatallal a Google

Megállapodott az orosz verseny­hivatallal a Google

2017. április 19. 10:03, Szerda
Hiába övé a mobil operációs rendszer, saját egyéb dolgait nem tolhatja emiatt előtérbe. A Yandex örülhet.

Hosszadalmas eljárás végére sikerült pontot tenni: az Orosz Monopólium-ellenes Hivatal (FAS) bejelentette, hogy megállapodott a Google illetékeseivel. Az amerikai webes konszern a jövőben lehetővé teszi a vetélytársai számára, hogy Oroszországban az androidos telefonokra feltelepíthessék a saját alkalmazásaikat. Mindez egyúttal azt jelenti, hogy az óriáscég a jövőben nem telepítheti fel exkluzív módon a mobiltelefonokra a saját keresőjét vagy más programját, s biztosítania kell a felhasználóknak a választás szabadságát. A Windowshoz hasonló böngészőválasztó kerül az orosz verzióba, és a kereső sem alapértelmezetten a Google lesz.

Az ügyben már 2015 októberében döntés született, de a vállalat bírósághoz fordult és fellebbezett. A két fél közötti vita most zárult le jogerősen. Igor Artyemijev, az Orosz Monopólium-ellenes Hivatal vezetője azt nyilatkozta, hogy megpróbáltak egyensúlyt találni az Android-ökorendszer és a független fejlesztők érdekei között azért, hogy az utóbbiak is bemutathassák a mobil alkalmazásaikat és a szolgáltatásaikat az Androidra épülő eszközökön. A megszületett döntés pozitív hatással lehet a piacra.

Az új helyzetből elsősorban a Google legnagyobb orosz riválisa, a Yandex profitál majd. Korábban éppen a Yandex nyújtott be panaszt 2015 februárjában a Google ellen. Az már korábban kiderült, hogy a webes óriásnak 438 067 400 rubel pénzbüntetést is ki kell fizetnie. Az egyelőre kérdéses, hogy a döntés kihat-e a Google más piacaira is, Törökországban például hasonló eljárás indult a társaság ellen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások