Ilyen világra számít 2075-ben Steve Wozniak

Ilyen világra számít 2075-ben Steve Wozniak

2017. április 20. 17:28, Csütörtök
Az Apple társalapítója szívesen alkot véleményt a napjainkban zajló trendekről. Most átfogó előrejelzésekbe bocsátkozott.

Wozniak "Az emberiség jövője, merre leszünk 2075-ben?" című konferencián kifejtette a véleményét arról, hogy szerinte milyen lesz a világ a jövőben. A háromnapos gyűlésen a popkultúra és a technológia kapcsolódásáról beszélgetnek. A vendégek között volt a Star Trek kapitánya, William Shatner vagy Buzz Aldrin korábbi űrhajós is. Steve Wozniak nem igazán aggódott napjaink IT-óriásai miatt, és többek között utalt az Apple pénztartalékára, amely már több mint 246 milliárd dollár. Emiatt úgy véli, hogy a társaság bármilyen területen meg tud jelenni, és nevetséges lenne azt gondolni, hogy 2075-ben már nem fog létezni. De ugyanez igaz a Google és a Facebook esetében is.

Wozniak szerint az emberiség a klímaváltozás ellenére a következő 58 évben meg fogja oldani a lakhatási problémáit. Sokan a sivatagokban kupolák által védett városokban élnek majd, mert a hatalmas területek ideálisak a zöldmezős várostervezéshez, a környezetet pedig különleges ruhák segítségével deríthetik fel a lakók. A mesterséges intelligencia 2075-re mindennapos lesz és immár nem csupán a mobiltelefonokra vagy a hangszórókra fog korlátozódni. Az emberek bármely okos falfelületet felhasználhatnak majd kommunikációra, vásárlásra vagy szórakozásra. Az egészségügyi eszközök lehetővé fogják tenni az öndiagnózist és a receptek kiállítását orvosi vizsgálatok nélkül is.

Álmodozása szerint 2075-re már elkészül a Marson lévő kolónia és amíg a Föld elsősorban élettér lesz, addig a Marsot a nehézipar használja majd. Annak is lesz esélye, hogy a következő fél évszázadban sikerül kommunikálnunk a földönkívüliekkel, de ezzel kapcsolatban Wozniak nem táplált túl nagy reményeket, erre véleménye szerint nem sok befolyásunk van, inkább csak a véletlen műve lehet. Azzal persze az Apple társalapítója is tisztában van, hogy semmi garancia sincs a prognózisai beteljesedésére és példaként az hozta fel, hogy egy évtizeddel ezelőtt ki gondolt volna az Uber megjelenésére és felemelkedésére.

Az üzletember 2015 júniusában rámutatott: a kérdés nem az, hogy a robotok átveszik-e az emberek helyét a munkában, hanem az, hogy mikor. A robotok intelligensebbek lesznek nálunk, az emberek pedig csupán családi háziállatok akarnak lenni, amelyekkel mindenki foglalkozik. Ez a korszak azonban nem most jön majd el, hanem több száz esztendő múlva. Addigra a robotok és a mesterséges intelligencia számára is világossá fog válni, hogy meg kell őrizniük a természetet és az emberek a természet részét képezik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások