Windows 10 Cloud a Chrome OS ellen

Windows 10 Cloud a Chrome OS ellen

2017. április 25. 10:18, Kedd
Az amerikai iskolákban nagyon elterjedt a Google operációs rendszere, aminek a Microsoft érthetően nem örül.

A redmondi konszern azt tervezi, hogy felveszi a harcot a Chrome OS ellen. Tavaly az IDC és a Futuresource adatai alapján az amerikai iskoláknak kiszállított számítógépek felén futott a Google operációs rendszere. A Microsoft most úgy döntött, hogy piacra dobja a Windows 10 különleges változatát, amelyet a társaságon belül Windows 10 Cloudnak neveznek. Az új kiadás hivatalos neve Windows 10 S lehet és várhatóan május 2-án mutathatják be a vállalat New York-i rendezvényén.

Ahhoz, hogy a Windows 10 Cloud sikeresen vehesse fel a harcot a Chrome OS ellen, megfelelő teljesítményt kell kínálnia. Egy belső dokumentumból kiderült, hogy a Microsoft elsősorban a hosszú üzemidőre és a gyors bootolásra, illetve bejelentkezésre helyezi a hangsúlyt. Ugyanakkor a cég szeretné a hardvergyártókat is megnyerni a projekt számára és ezért ajánlásokat fogalmazott meg. Ezek értelmében a minimális hardver négymagos processzor, 4 gigabájt memória, 32 gigabájt háttértár. A Microsoft SSD-meghajtó vagy eMMC használatát javasolja. A digitális toll vagy az érintéseken alapuló bevitel alkalmazása opcionális.

A Microsoft szeretné eloszlatni azokat a biztonsági aggodalmakat is, amelyek szerint a Windows 10 Cloudra csak a Windows Store kínálatában szereplő alkalmazásokat lehet feltelepíteni. Az ilyen aggályok ugyanis rossz emlékeket ébresztenek, hasonló korlátozások a Windows RT-re voltak jellemzők. Az új változat azonban nem lesz zsákutca és a felhasználók frissíthetik majd a Windows 10 Home vagy Pro verzióra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban