Hosszú távon csak újrafeldolgozott anyagokat használna az Apple

Hosszú távon csak újrafeldolgozott anyagokat használna az Apple

2017. április 24. 12:15, Hétfő
Örülhetnek az afrikai kobaltbányákban dolgozó gyerekmunkások, a kaliforniai konszern teljesen lemondana az új nyersanyagok felhasználásáról.

Az Apple nyilvánosságra hozta az aktuális környezetvédelmi jelentését, amelyből kiderült, hogy a társaság hosszú távú célként tűzte ki maga elé, hogy a gyártási folyamatai során teljesen függetlenítse magát az új nyersanyagok alkalmazásától. A vállalat ugyanakkor konkrét időpontot nem tűzött ki a váltásra. Az Apple stratégiája az, hogy a zárt szállítóláncon belül a termékeket kizárólag megújuló energiaforrásokból vagy újrahasznosított anyagokból készítsék el. Mindez közel sem lehetetlen célkitűzés, mert az Apple évek óta egyike a világ legzöldebb IT-cégeinek. A Greenpeace legutóbbi, idén januári jelentésében a lista első helyén az Apple szerepelt, amely jelenleg az áramszükséglete 83 százalékát fedezi megújuló energiákból.

Az Apple az első olyan technológiai vállalkozás, amely egy ilyen célt tűzött ki maga elé, még ha nem is jelölt ki konkrét időpontot a váltás megvalósítására. A környezetvédők egy ideje elsősorban a rendkívül gyorsan növekedő okostelefon-ipart támadták amiatt, mert az ügyfeleket rendszeresen rövid idő után új készülékek vásárlására ösztönzi. Az elektronikai eszközökben olyan ásványokat és ritkaföldfémeket használnak fel a gyártók, amelyeket részben veszélyes körülmények között bányásznak ki. Ugyan az Apple és más nagy gyártók korábban kötelezték magukat arra, hogy csak megfelelően gyártott alapanyagokat alkalmaznak, de a nyersanyagok útja még mindig nehezen követhető nyomon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások