Török blokád a Wikipédia ellen

Török blokád a Wikipédia ellen

2017. május 1. 08:56, Hétfő
Az országban Erdogan elnök diktátornak nevezése miatt az online lexikon összes oldalához blokkolják a hozzáféréseket.

Törökországban szombat reggel óta tart a Wikipédiához kapcsolódó összes portál blokádja. Az intézkedés az internetes lexikon összes nyelvi változatát érinti - erről a «Turkey Blocks» nevű független projekt honlapja számolt be.

A «Turkey Blocks» kiemelte, hogy ez a gyakorlat, vagyis az, hogy az oldalak hirtelen elérhetetlenné válnak, megszokott és tipikus a török online blokádoknál. A fő cél az ilyen esetekben a vitatható tartalmak cenzúrázása. A szervezet egyébként régóta tájékoztatást nyújt a törökországi online cenzúráról és szisztematikusan ki szokta értékelni a hatóságok internetes lépéseit.

Inga Rogg, a Neue Zürcher Zeitung isztambuli tudósítója megerősítette a blokád tényét és rámutatott, hogy az intézkedéssel tovább korlátozzák a törökországi információszabadságot.

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója felháborodva reagált a hírre és kifejtette, hogy az információkhoz való hozzáférés alapvető emberi jog. A szakember támogatást ígért a török népnek, mondván: mindig mellette fog állni és azzal együtt közösen harcol majd ezért a jogért.

A helyzettel kapcsolatos tudósításra válaszul egyébként szombat este egy ideig a «Turkey Blocks» portálhoz való hozzáféréseket is blokkolta a török kormány.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban