Windows 10S - alapértel­mezett az Edge és a Bing

Windows 10S - alapértel­mezett az Edge és a Bing

2017. május 5. 21:30, Péntek
További részletek váltak ismertté az operációs rendszer oktatási célokra készült új verziójáról.

A Microsoft elérhetővé tette a Windows 10S hivatalos Gyakran Ismételt Kérdések oldalát, amelyen a megjelent információkból kiderült, hogy ugyan a felhasználók feltelepíthetnek alternatív böngészőket az operációs rendszerre, de komoly korlátozásokkal kell szembenézniük.

A napokban bemutatott Windows 10S esetében az alapértelmezett böngésző az Edge, míg az alapértelmezett kereső a Bing. Emellett bárki feltelepíthet a készülékére más böngészőket, de azokat nem lehet beállítani alapértelmezettként. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába installálja fel valaki a Chrome, a Firefox vagy más böngészőt a Windows 10S-t futtató eszközére, amennyiben egy hivatkozásra kattint egy levélben, akkor az érintett oldal az Edge keretében nyílik meg. Amennyiben valaki egy honlapot egy alternatív böngészőben akar megtekinteni, akkor minden esetben szükség lesz a címek manuális kimásolására.

Hasonlóan néz ki a kérdés a keresők tekintetében is, ahol a Bing az alapértelmezett. Ugyan a Google vagy más kereső is alkalmazható, de az alapértelmezett keresési funkciók a Binghez kapcsolódnak.

Az új kiadásra kizárólag a Windows Store kínálatából származó alkalmazásokat lehet telepíteni, más forrásokból származó programokat nem. A Windows Store kínálatában jelenleg nem érhető el sem a Chrome, sem a Firefox, sem az Opera. Emellett érdekesség, hogy januárban a Vivaldi munkatársai nyílt levelet írtak a Microsoftnak amiatt, mert a Windows 10 operációs rendszeren jelenleg nincs biztosítva a szabad böngészőválasztás, ráadásul minden egyes nagyobb frissítés esetén az Edge automatikusan újra a Windows 10 alapértelmezett böngészője lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban