Ecetben oldódó chip

Ecetben oldódó chip

2017. május 4. 13:55, Csütörtök
Amerikai kutatók olyan vékony chipet fejlesztettek ki, amely szenzorként akár bőrön is viselhető, majd teljesen lebomlik.

A Stanford Egyetem munkatársai által megalkotott chip teljesen feloldódik, ha ecettel kerül érintkezésbe. A megoldás előnye, hogy akár a bőrön vagy a szervezeten belül is alkalmazható és az áramkörei arany helyett vasból vannak. A vas előnye, hogy a lebomlása nem károsítja a környezetet és az emberi szervezetre sem káros.

A chip további részei félvezető polimerből készültek. A Zhenan Bao által vezetett szakemberek az áramkörök és a polimer közötti szubsztrátként cellulózt használtak, amelyet úgy módosítottak, hogy az a beavatkozás hatására átlátszóvá vált. A chip rendkívül rugalmas és nagyon vékony, valamint akár egy szabálytalan felületen, például a bőrön is elhelyezhető.


Nem kell sima felület a működéséhez

Bao közölte, hogy olyan lágy megoldást képzeltek el, amelyek akár a bőrhöz is igazítható, egy napig vagy egy hétig is hordható és többek között képes mérni a vérnyomást, a vércukorszintet vagy az izzadság tartalmát. Használat után a chip egyszerűen eltávolítható és ecetben feloldható. További előnye, hogy semmilyen mérgező alkotóelem vagy anyag sem marad utána.

A chip számos területen használható fel. Egy orvos például szenzort helyezhet majd el egy betegen, hogy így ellenőrizze a testi folyamatait. A vizsgálat végén pedig nem lesz szükség beavatkozásra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások