Indul az Android O bétája

Indul az Android O bétája

2017. május 10. 16:21, Szerda
A Nougat véglegesítése után most a következő verzió lép a béta fázisba.

A Google még tavaly márciusban rajtoltatta el az Android N első fejlesztői előzetesét, amelyet később a béta, majd pedig a végleges változat követett. A béta fázis nem zárult le, hiszen itt később két további verzió is megjelent, most azonban a hivatalos oldalon egy rövid bejegyzés bukkant fel, amely szerint hamarosan érkezik az Android O bétája.

A rövid bekezdés mindössze annyit árul el a látogatóknak, hogy az Android Nougat béta fázisa immár végleg lezárult, hamarosan indul azonban az Android O bétája, ami nagyjából megfelel a korábban is követett menetrendnek. A soron következő szoftver jelenleg (a márciusban közzétett első fejlesztői előzetes után) alfa státuszban jár, a béta pedig egyes korábbi információk szerint még a hónap vége előtt elindul, míg a végleges változatot valamikor a harmadik negyedévben próbálhatjuk majd ki az erre kijelölt készülékeken – a hardveres támogatás nyilván még nem lesz teljeskörű.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az Android O (amelynek hivatalos neve még nem ismert) jelenlegi formájában látványos változást nem hoz magával, viszont itt több fontos újítás is megtalálható a listában. Ezek között szerepel az egymástól eltérő értesítőcsatornák konfigurálása, a háttérben futó alkalmazások és szolgáltatások komolyabb korlátozása (a kedvezőbb fogyasztás és a hosszabb üzemidő reményében), a billentyűzeten keresztül történő jobb navigáció (a Chromebooks készülékeken), valamint az úgynevezett autofill appok támogatása, amelyek még több esetben teszik feleslegessé a személyes adatok ismételt bepötyögését. Amíg a fejlesztői előzetes a Pixel, a Pixel XL, a Pixel C, a Nexus 5x, a Nexus 6P, valamint a Nexus Player típusokon volt kipróbálható, a béta ennél némileg kiterjedtebb támogatást biztosít majd.

Ahogy azt említettük, a végleges változat az ősz folyamán jelenik majd meg, ettől nyilván azt (is) remélik, hogy sikerül majd tompítani az új iPhone készülékek megjelenésének negatív hatását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások