Új operációs rendszert fejleszt a Google

Új operációs rendszert fejleszt a Google

2017. május 29. 11:40, Hétfő
A szoftver egyelőre kísérleti szakaszban van.

A Fuchsia nevű operációs rendszer egyaránt futhat majd okostelefonokon és táblagépeken, ugyanakkor teljesen másként kell kezelni, mint az Androidot és mind kívül, mind belül teljesen különbözik attól.

A Google már hosszabb ideje dolgozik a Fuchsia megalkotásán, a folyamat teljesen nyilvános. A webes konszern ugyanis tavaly augusztus óta nyilvánosságra hozza a program kódját a Githubon. Igaz, eddig az operációs rendszer csak egyetlen parancssorból állt és csak nemrég óta rendelkezik felhasználói kezelőfelülettel is, amelynek neve Armadillo. A tapasztalt Android-használók számára a Hotfix.neten található egy leírás.

A kezelőfelület demó verziójában nincsen Homescreen, van viszont egy olyan hosszú, függőleges lista, amelyen a felhasználók átgörgethetnek és amely hasonlít a Facebook hírfolyam funkciójára. Nincsenek lájkok sem, mindössze három elem van: egy információs és beállítási terület, több demó alkalmazás és a Google Now kibővített keresési funkciója.

Az új operációs rendszer középpontjában az adott nap, a felhasználó és az általa használt eszköz áll. A Fuchsia megmutatja az illető profilképét, az adott napot, a pontos időt és helyet, valamint az akkumulátor aktuális állapotát. Egyetlen mozdulattal még pontosabb információk kaphatók az akkumulátorról, a WLAN- és a többi hálózati kapcsolatról. Emellett a felhasználók beállíthatják a készülékük hang- és fényerejét, aktiválhatják a repülési üzemmódot és megváltoztathatják a képernyő elrendezését. Ezek a funkciók az Androidban is elérhetők, de a Fuchsiában jobban láthatók és ezáltal egyszerűbben érhetők el.

Az új szoftvernél az alkalmazások akár egymás mellett vagy felett is elhelyezhetők, ha például valaki egy videót akar megnézni, miközben egy dokumentumot szerkeszt. Erre eddig csak az Android legújabb változata képes, az viszont még nem érhető el minden eszközre. Ezenkívül van egy olyan funkció is, amellyel az emberek a különböző programok között válthatnak oda és vissza, éppúgy, mint ha honlapok között váltanának.

Az információs központ alatt található a keresési mező. A Google megpróbál a személyes adatokból (tartózkodási hely, naptárbejegyzések stb.) hasznos információkat kiszedni és ezáltal megkönnyíteni a felhasználók életét. A cél az, hogy az emberek egyetlen pillanat alatt láthassák például az időjárást, a repülőgépük indulását és azt, hogyan jutnak el a legegyszerűbben az A-ból a B pontba.

A Fuchsia nem a Linuxra épül, hanem a Google által fejlesztett Magenta nevű kernelre. Mindez azt jelenti, hogy az új operációs rendszer nem az Android bővítése vagy módosítása, hanem egy teljesen önálló fejlesztés. Az egyelőre kérdéses, hogy mi a Google célja a szoftverrel: leváltani az Androidot vagy sem, illetve azt sem lehet tudni, hogy a Fuchsia végül hogyan néz majd ki.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások