Alkatrész­hiánnyal küzd a Nintendo

Alkatrész­hiánnyal küzd a Nintendo

2017. június 1. 15:50, Csütörtök
A Switch konzol nagyon népszerű, azonban pont a megnövekedett kereslet okoz gondokat a gyártónak.

A Nintendo számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy kevés van bizonyos alkatrészekből, mert azokra más cégek is igényt tartanának, például az iPhone készülékek kapcsán az Apple. Az ok nagyon egyszerű: mind a két termékbe ugyanolyan chipek kellenek. A beszállítók nehéz helyzetben vannak, hiszen egyik partnerüket sem szeretnék elveszíteni. A The Wall Street Journal szerint 2018 márciusáig a Nintendo közel 20 millió darabot akar értékesíteni a Switch konzolból. A társaság a termékből eddig közel 3 milliót adott el és előzetesen 10 millió értékesített konzollal számolt, de a kereslet annyira megnőtt, hogy a Nintendo lépéskényszerbe került és attól tart, hogy nem fogja tudni teljesíteni az összes megrendelést. Sok család ugyanis több készüléket vesz, mivel a hordozhatósága miatt inkább okostelefonként tekintenek rá, nem pedig egy nappaliba szánt konzolként.

Azonban az egész ágazatot alkatrészhiány sújtja, a telefonokra, szerverekre és minden egyéb digitális eszközre hatalmas a kereslet. Ezekbe bele kell érteni az adatokat tároló NAND memóriákat, a folyadékkristályos kijelzőket és azokat az aprócska motorokat is, melyek lehetővé teszik, hogy a Switch kontrollere szükség esetén akár egy jéggel teli pohár rázását imitálhassa. Az egyik oldalon a telefongyártók, elsősorban az Apple, a Samsung és a Huawei tartanak igényt az alkatrészekre, azok közül is főleg a NAND-chipekre, míg a másik oldalon a konzolgyártók (Nintendo, Sony) szeretnének lapkákhoz jutni. A Toshiba egyik munkatársa közölte, hogy a NAND-chipek hiányának nagyon egyszerű oka van: a kereslet sokkal nagyobb a kínálatnál.


A webszolgáltatásokra épülő cégek villámgyors bővülése és az iPhone 7, illetve a 10 éves évfordulóra készített iPhone modell miatt minden alkatrészgyártó teljes kapacitáson dolgozik, ami a japán gazdaság 2006 óta mért leghosszabb növekedési időszakán is látszik. Az elemzők biztosak abban, hogy a helyzetből a Nintendo jöhet ki rosszabbul. Egyrészt az Apple és a többi telefongyártó nagyobb ügyfélnek számít, hiszen több chipet rendel meg, másrészt a piaci pozíciójuk is jobb szállítási kondíciók kiharcolását teszi lehetővé a számukra. A Nintendónak egyetlen lehetősége maradt: több pénzt kínálni az alkatrészekért, viszont azáltal növekednének a konzolok gyártási és beszerzési költségei, s jelentős mértékben megdrágulhatna a Switch. Ezt pedig a gyártó mindenképpen el akarja kerülni.

Gondot okoz az is, hogy az indulásra az új Switch konzolokat repülőgéppel kellett Európába és az Amerikai Egyesült Államokba eljuttatni, ami növelte a költségeket, ezzel párhuzamosan pedig csökkentette a társaság nyereségét. Ezt valószínűleg ismét meg kell tenni, mert normál esetben a Nintendo a nyári hónapok végén töltené fel az Egyesült Államokbeli készleteket, hiszen a karácsonyi szezon az év egyik legfontosabb időszaka, de a késés miatt a szokványos konténerhajós szállítás túl lassú lehet. A gondok a cég legjobb időszakában okoznak botlást, hiszen a jó eladási adatok nyolcéves csúcsra röpítették a Nintendo részvényeinek árfolyamát.

A Nintendo januárban mutatta be a Switch konzolt, amely március 3-án jelent meg, a bevezető ára közel 100 000 forint volt. A készülék előnye, hogy nem régiózáras, így a világ bármely részén megvásárolt játékot lehet futtatni rajta. Jár hozzá egy online szolgáltatás is, amely az első fél évben ingyenes. A Switch akkumulátora játéktól függően 2-6 órát bír, a lokális multihoz pedig egyszerre 8 gépet lehet összekötni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban