3 milliárd eurós pénzbüntetést is kaphat a Google

3 milliárd eurós pénzbüntetést is kaphat a Google

2017. június 20. 10:38, Kedd
Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a webes konszern nem úszhatja meg bírság nélkül az ellene indított európai uniós eljárásokat.

Kiszivárgott, hogy a Google 1 és 3 milliárd euró közötti összeget lesz kénytelen kifizetni az Európai Uniónak, miután lezárulnak az ellene indított vizsgálatok. Az is valószínűsíthető, hogy a döntések komoly hatással lesznek a társaság keresési szolgáltatására is, amely akár jelentős mértékben módosulhat. Az értesülést a The Financial Times szellőztette meg két, az eljárás részleteit ismerő személyre hivatkozva, ők bőven egy milliárdnál többet említettek. A The Telegraph pedig azt írta, hogy a bírság még nagyobb is lehet, kereken 3 milliárd eurót tehet majd ki, azonban a konkrét összeg még nem végleges és az ügyben a nyár előtt várható döntés.

Jogilag egyébként a pénzbüntetések kiszabható felső határa az éves teljes bevétel 10 százaléka. Ehhez a Google leányvállalatának számító Alphabet adatait veszik majd figyelembe. Tavaly az Alphabet éves bevétele 90 milliárd dollár volt, így nem okozna számára gondot a pénzbüntetés kifizetése. Ugyanakkor az Európai Unió azt is elvárja, hogy a társaság álljon elő javaslatokkal a szolgáltatásai átalakításával kapcsolatban. Amennyiben ezt határidőre nem teszi meg és nem állapodik meg az Európai Bizottsággal, akkor minden egyes további nap esetén a napi bevételének az 5 százalékát kell kifizetnie büntetésként. Fontos ugyanakkor, hogy bármilyen döntés is fog születni, a Google az európai bíróságokhoz fordulhat, így az eljárás végére csak évek múlva kerülhet pont.

Az Európai Bizottság 2015 áprilisa óta tanulmányozza a Google Android kapcsán tanúsított magatartását, 2015 novemberében pedig az EU a reklámpartnerekkel kötött szerződések és a vetélytársak tartalmainak átvétele miatt is eljárást indított az óriáscég ellen. Kent Walker, a vállalat főjogásza 2016 novemberében visszautasította az Európai Bizottság Android elleni kartellvádjait. A menedzser rámutatott, hogy a felhasználók világszerte több mint 24 000 különböző Androidot futtató eszközhöz férhetnek hozzá, amelyek több mint 1300 márkanév alatt jelennek meg, és az európai alkalmazásfejlesztőknek egy több mint egymilliárd fogyasztóból álló piacot is kínálnak. A mostani információk megerősítik azt a tavaly májusi hírt, amely szerint 3 milliárd euróra büntethetik a Google-t.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások