A vakoknak segíthet a Microsoft alkalmazása

A vakoknak segíthet a Microsoft alkalmazása

2017. július 19. 10:20, Szerda
Az iOS-re írt szoftver hangosan kimondja mit lát a telefon kamerája, felolvassa az étlapot és még a rámosolygó embereket is jelzi.

A Seeing AI nevű szoftver megkönnyítheti a vakok mindennapjait, hiszen lehetővé teszi a számukra a környezet feltérképezését. Az alkalmazást a Microsoft kutatói fejlesztették ki és mesterséges intelligencia használatával ismer fel a kamerán keresztül objektumokat, majd hanggal tájékoztatja a vakokat arról, hogy mik vagy kik vannak a környezetükben. Ebből az okból a Seeing AI-t a Microsoft úgy is nevezte, mint "beszélő kamerát vakoknak".


Az ingyenesen hozzáférhető program arra is alkalmazható, hogy a gyengén látók felismerjék azt, hogy mi szerepel egy papíron. A megoldás segítségével felolvastatható akár egy étlap tartalma, sőt, még a használt írás is. További funkcióként a szoftver segíthet abban is a vakoknak, hogy megtalálják egy terméken a vonalkódot, amiből még pontosabb információk olvashatók ki.

A Seeing AI felismeri azt is, ha valakinek a barátja tartózkodik a közelben és még e személy érzelmeit is érzékelni tudja, majd közvetíti az információt a vak felhasználónak. Így az utóbbi értesül arról, ha valaki rámosolyog vagy ránevet és arról is, hogy körülbelül milyen irányban kell felé haladni. Az alkalmazás leírhatja a környezetben lévő szituációt, és a közeljövőben bankhegy-felismerő funkcióval egészítik majd ki. A program jelenleg csak az Apple amerikai és a kanadai szoftverboltjának a kínálatában érhető el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások