Jövőre jön az első robothajó

Jövőre jön az első robothajó

2017. július 26. 15:19, Szerda
Háromszor annyiba kerül, mint egy ember által vezetett teherszállító, de pár év múlva teljes mértékben önállóvá válhat.

Két norvég cég fogott össze korábban annak érdekében, hogy elkészítsék a világ első robothajóját, amely belátható időn belül teljesen önálló módon szállítaná értékes rakományát. A jelek szerint már közel vannak a terv megvalósulásához, azonban évekre lesz szükség ahhoz, hogy munkába álljon a valóban önálló teherhajó.

A „tengeri Teslaként” is emlegetett megoldás tulajdonképpen egy hagyományos, szinte mindenki által jól ismert óriási teherhajó, amely egyszerre 100 konténert szállítana majd. A két cég májusban tette közzé elképzelését, amelyben már jelezték, hogy komolyan dolgoznak a terv megvalósításán, ezt pedig egy videó kísérte, amelyben szintén szemügyre vehettük a dolgok akkori állását. Most a Wall Street Journal közölt egy hosszabb cikket, amely a vezetőkkel készített interjúra épül, ebből pedig kiderül, hogy miként is képzelik a menetrend valóra váltását. A hajó már jövőre elkészülne, ezután azonban több éven keresztül, több lépésben válna teljesen függetlenné.


A Yara Birkeland az első körben saját legénységgel állna munkába, ezt egy évre rá, 2019-ben követné a távirányítás, 2020-ban pedig a teljesen önálló tevékenység megkezdése. A két cég szerint nagyjából 25 millió dollárba kerül majd a teljes projekt, ami háromszor akkora összeget jelent, mint egy hasonló, ám hagyományos irányítású hajó megépítése. Szükség lesz ugyanis a GPS, a radar, a kamerák, valamint a különböző érzékelők együttes alkalmazására, hogy idővel kiválthassák az emberi személyzetet. Eleinte Larvik kikötője és az ettől csaknem 60 km-re lévő üzem között szállítana majd rakományt (a mezőgazdaságban használt trágyát), később azonban, ahogy a nemzetközi előírások ezt lehetővé teszik számukra, hosszabb utakra is küldenék a hajót.

A zéró emisszióval kapcsolatos elképzelés révén a környezetre is gondolnak, itt szerintük akár 40 ezer, teherautókkal megtett utat is kiválthatnak majd egyetlen rakománnyal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások