Nyugdíjasoknak készített alkalmazást egy 82 éves programozó

Nyugdíjasoknak készített alkalmazást egy 82 éves programozó

2017. augusztus 9. 14:38, Szerda
Az idős nő korábban egy banknak dolgozott, de miután nyugdíjba ment, érdeklődni kezdett a programozás iránt.

Masako Wakamiya szoftvert készített kifejezetten a nyugdíjasok számára. A fejlesztésre az Apple vezetői is felfigyeltek. A 82 éves nő megjelent a WWDC konferencián, ahol még Tim Cook vezérigazgatóval is tudott néhány szót váltani. Ő volt a WWDC legidősebb és az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó résztvevője.

Wakamiya szerint az internet korszakában komoly hatással van a mindennapi életre, ha valaki felhagy a tanulással. A korábbi banki alkalmazott az 1990-es években vonult nyugdíjba és 60 évesen érdeklődni kezdett a számítógépek, valamint a programozás iránt. Az okok között leginkább az szerepelt, hogy zavarta, hogy a fejlesztők alig készítettek alkalmazásokat a nyugdíjasok számára. Ezért alkotta meg a Hinadan nevű szoftvert, amely egy játék kifejezetten időseknek.


Ebben a felhasználóknak hagyományos japán kosztümökbe öltöztetett bábukat kell bizonyos sorrendben elhelyezniük. A játékot a Hina-Matsuri nevű japán bábufesztivál inspirálta. A rendezvényre mindig márciusban kerül sor a szigetországban. Bár a program jelenleg csak japán nyelven érhető el, rendkívül népszerű, nem véletlenül figyelt fel a készítőjére Tim Cook is. A menedzser megkérdezte a nőt, hogy miként biztosította azt, hogy az idősek is képesek lesznek használni az alkalmazást, mire ő azt válaszolta, hogy a programozás során kifejezetten ügyelt arra, hogy az idősek elveszíthetik a hallásukat és a látásukat, miként arra is, hogy alighanem az ujjaikat is már nehezebben tudják használni.


Cook sok szerencsét kívánt neki és inspirációs forrásnak nevezte. Esther Hare, a cég fejlesztői marketingért felelős vezetője az eltérő háttér fontosságát emelte ki, és hogy bárki megtanulhat programozni, nem csak fehér és ázsiai férfiak. "A technológia vált az új hobbimmá" - mondta Wakamiya.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások