Vitrinbe kerül az arany PC

Vitrinbe kerül az arany PC

2017. augusztus 25. 08:48, Péntek
A gazdagok exkluzív terméket akarnak, kerüljön az bármennyibe is.

Josip Sunic cége, a Prime Computer főként kis méretű, teljesen hangtalan számítógépeket árul, azonban egy teljesen aranyból készült egymillió dolláros konfigurációt is felvesz a kínálatba. Sunic 16 évesen abbahagyta az iskolát, 2013-ban pedig megalapította a cégét, azóta van jelen az IT területén. A vállalat immár 20 embert foglalkoztat és tavaly óta nyereséges. A vállalkozást Remo Bienz befektető, a Fortimo nevű svájci ingatlancég elnöke támogatja.

"Az egymillió dolláros arany PC több, mint egy marketingfogás. Volt egy ügyfelünk az Egyesült Arab Emírségekből, aki egy aranybevonattal ellátott számítógépet akart vásárolni, de ez gyártás szempontjából nem volt optimális, ezért inkább teljesen aranyból készítettük el. Az ottani emberek szeretik az exkluzivitást, szeretnek mindent, ami személyre szabott, aranyból van és egyébként alig érhető el. Ezt a konfigurációt ugyanakkor aligha használják majd, inkább bekerül egy vitrinbe. Egy gyűjtői tárgy, de természetesen lehetőség van a normál működésre is."

"A műszaki elavulás miatt az arany PC-t vásárlóknak 5 évente felújítást biztosítunk, ez része az árnak és a teljes élettartamra szóló ajánlat. Az arany értéke körülbelül a számítógép árának a felét teszi ki. Ez a fém egyébként a konstrukcióját és a hőelvezetését tekintve rosszabb az alumíniumnál. De már érkezett megkeresés platinából készített modellre is, azt még tesztelnünk kell, hogy a feldolgozás és a hővezetés szempontjából egyáltalán megvalósítható-e egy ilyen konfiguráció. Persze nem ezen fogunk meggazdagodni, ahhoz legalább 20-30 arany modellt kellene eladnunk évente, de közel sem ez a helyzet." - jelentette ki a fiatal menedzser.


Josip Sunic hozzátette, hogy a ventilátorok nélküli számítógépek piaca már hosszabb ideje létezik, de az ügyfelek régen rossz tapasztalatokat szereztek az ilyen modellekkel. Ugyan az ilyen konfigurációk drágábbak, mint a hagyományos ventilátoros modellek, de 5 éves élettartamot tekintve és az áramszámlát is nézve kiderül, hogy egy ilyen készülékkel több százezer forintot is meg lehet takarítani. Több száz PC esetében ez már komoly összeg.

"A felhasználók számára fontos, hogy a mi számítógépeink hangtalanok és a ventilátorok hiányában a szennyeződésektől sem kell félni. Az Egyesült Arab Emírségekben a kórokozok terjesztése nagyon fontos szempont, emiatt vagyunk erősek az egészségügyi piacon. A por és a homok megakad a ventilátorokban, emiatt oda gombák vagy baktériumok is beszorulhatnak, amelyeket aztán a légáramlat tovább terjeszthet" - szögezte le végül a Prime Computer alapítója és vezetője.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások