4K-tartalmakat kínálna készülékein az Apple

4K-tartalmakat kínálna készülékein az Apple

2017. szeptember 1. 17:00, Péntek
De azokat túlárazottnak tartja. Az Apple. Túlárazottnak. Szorítja őket az idő, két hét múlva nagy bejelentésre készülnek.

Az Apple azért szeretne szerződéseket kötni a nagy hollywoodi filmstúdiókkal, hogy ultra nagy felbontású filmeket kínálhasson az új Apple TV-n. Azonban a felek között komoly véleménykülönbségek vannak a 4K-videók árképzéséről - erről számolt be bennfentesekre hivatkozva a The Wall Street Journal.

Az óriáscég az Apple TV új változatát egy szeptember 12-i eseményen akarja bemutatni. A beltéri egység támogatni fogja a 4K-felbontást, annak kihasználásához viszont tartalom kell. Az Apple állítólag 19,99 dollárért akarja kínálni a 4K-filmeket az iTunes rendszerében, de a hollywoodi filmstúdiók 5-10 dollárral többet kérnének alkotásonként. "Én sem mondom meg az Apple-nek, hogy mennyi legyen az iPad ára" - nyilatkozta egy illetékes vezető a lapnak. A 20 dolláros ár egyértelműen alávágna a piacnak, mert például a Vudu, egy online videószolgáltató jelenleg a Galaxis őrzőinek második részét 25, a Wonder Womant 30 dollárért kínálja UHD minőségben.

A két fél közötti árviták nem számítanak újdonságnak. A társaság általában azzal érvel, hogy az alacsonyabb árak hozzájárulnak a vásárlói réteg szélesítéséhez és hosszú távú bevételeket generálnak, míg a hollywoodi filmstúdiók sokkal inkább azzal foglalkoznak, hogy a nyereségkulcsot és a magasabb árakat megőrizzék. Az Apple számára rendkívül fontos, hogy a megállapodásokat még szeptember 12. előtt megköthesse, ugyanis a konkurensei közül az Amazon és a Roku is olcsóbban kínál 4K-képességekkel felruházott készülékeket, s nem engedheti meg magának, hogy a vetélytársai még inkább növelni tudják a piaci részesedésüket. A Parks Associates nevű piackutató vállalat rámutatott, hogy tavaly az Apple TV piaci részesedése még 19 százalék volt, míg az idei esztendő első negyedévében már csak 15 százalék.

Augusztus közepén szivárgott ki, hogy az Apple jövőre egymilliárd dollárt szán műsorgyártásra. E bejelentéssel a vállalat jelezte, hogy belép a filmiparba, s a hollywoodi mozi egyik nagy vetélytársává kíván válni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások