2018-tól fellép az automatikusan lejátszott tartalmak ellen a Chrome

2018-tól fellép az automatikusan lejátszott tartalmak ellen a Chrome

2017. szeptember 18. 13:53, Hétfő
A böngésző fejlesztői szeretnék megkímélni a felhasználókat az idegesítő jelenségtől.

Mounir Lamourinak, a Google szoftvermérnökének a blogbejegyzése szerint hamarosan a múlté lesznek az automatikusan lejátszott tartalmak. Az internetezők gyakran találkoznak olyan oldalakkal, amelyek a felkeresésük esetén automatikusan kezdik lejátszani a különböző videókat vagy audiofájlokat. 2018 januárjától ezt a jelenséget a Chrome böngészőt alkalmazók már nem fogják tapasztalni. A változtatásoknak köszönhetően ugyanis csak azon tartalmak lejátszása valósul majd meg, amelyek nem adnak ki hangokat.

A Google egy olyan megoldással is kísérletezik, amelynek segítségével lehetőség lesz akár teljes honlapok elnémítására is. A tervek alapján ezt a lehetőséget már a Chrome 63-as verziójában bevezetik, utána a felhasználók határozhatják meg, hogy egy portál adhat-e ki hangokat vagy sem. A Chrome 64-es változatától pedig csak azután lesz engedélyezett a tartalmak automatikus lejátszása, ha valaki olyan oldalt keres fel, amely megfelel az érdeklődési körének. A Chrome 63 várhatóan már ebben a hónapban elérhető lesz, míg a Chrome 64 jövő januártól.

A Google azzal indokolta a lépést, hogy az automatikus lejátszási funkció az egyik legidegesítőbb dolog az emberek számára, ráadásul adatforgalmat és zajt generál. Aki szeretné, már most is módosíthatja manuálisan a Chrome böngészőben az automatikus lejátszási funkciót, ehhez a címsorban be kell írni, hogy chrome://flags és utána a kikeresni az Autoplay Policy nevű pontot, majd kiválasztani a kívánt viselkedésmintát.

Listázás a fórumban