Mától látják korábbi betegadatainkat az orvosok

Mától látják korábbi betegadatainkat az orvosok

2017. november 2. 07:00, Csütörtök
A háziorvos már nem papírra írja majd fel a gyógyszert és az arra jogosult orvosok látni fogják, hogy milyen kezeléseken estünk át korábban. A magyar egészségügy - némi késéssel - a XXI. századba érkezett.

Az orvosok idejének több, mint felét nem az érdemi gyógyító munka, hanem az adminisztráció viszi el, és mindezek ellenére az egyes kezelőorvosoknak jórészt fogalmuk sincs, hogy korábban egy másik intézményben milyen ellátásban részesültünk. Minden beavatkozást lepapíroznak és kinyomtatnak, de csak az adott helyen tárolják, ami roppant drága és egyáltalán nem hatékony módszer. Gondoljunk csak arra, hogy egy gyógyszer felírása esetén ha nem jelezzük, az orvosnak fogalma sincsen, hogy milyen egyéb gyógyszert szedünk, illetve arról sem, hogy akár előtte egy nappal egy másik orvos már felírta nekünk ugyanazt.

Mától viszont minden állami pénzt kapó egészségügyi szolgáltató köteles használni az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszert. Ehhez már több hónapja csatlakoztak a kórházak, a gyógyszertárak és a szakrendelők. A cél az intézmények működésének összehangolása és minden beavatkozás adatbázisba rögzítése. Az EESZT egy ágazati portál az egészségügyi szféra regisztrált felhasználóinak, és ezen a zárt szakmai portálon a többi között megteremtik az egykapus jelentésküldés lehetőségét, a háziorvosok, szakorvosok számára közvetlenül elérhetővé válnak a saját vagy a kezelt betegre vonatkozó adatok, és az intézményi ellátási dokumentumok is.

A kormány közlése szerint adataink olyan biztonságban vannak, mint a bankban lévő pénz; a rendszer 5-ös biztonsági besorolású - tehát a legmagasabb - IT-biztonsággal bír, minden hozzáférést naplóz, és a beteg látja, ki fért hozzá az adataihoz. A program rögzíti a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot. Csak olyan orvos vagy asszisztens férhet hozzá az adatokhoz, akinek van elektronikus személyi igazolványa, ezekhez 90 ezer kártyaolvasót vásároltak. A betegek adataihoz tehát csak az arra jogosultak férhetnek hozzá, és ők is csak a szükséges mértékben, illetve mélységben.


Többféle szint van, például receptet vagy beutalót csak orvos írhat, egészségügyi adatot jelenleg csak orvos, kezelőorvos kérdezhet le, még ki nem váltott vényt azonban az adott patika bármely gyógyszerkiadásra jogosult munkatársa lekérdezhet. A jogosultságokról mi rendelkezhetünk az ügyfélkapun belépve és a taj-számot megadva. Alapbeállítás szerint a kezelőorvos bármilyen információhoz hozzáférhet, kivéve az érzékeny adatokat, például a pszichiátria ellátással vagy a nemi betegséggel kapcsolatosakat.

Az új rendszerben a betegeknek nem kell visszamenniük a leleteikért a járóbeteg-szakrendelésre, laboratóriumba, mert a háziorvos vagy a kezelőorvos eléri ezeket a dokumentumokat az EESZT rendszerében. Ezzel követhetővé válik, hogy aki orvoshoz megy, arról - a megfelelő jogosultságok birtokában - azonnal tudják, milyen gyógyszereket szed, milyen érzékenysége, allergiája van, vagy milyen betegségei, műtétei voltak korábban. Elkerülhetők lesznek majd az ismételt, felesleges vizsgálatok, és a betegnek nem kell a leleteit, röntgenfelvételeit magával vinnie. Mindezzel gyorsabbá és biztonságosabbá válik az ellátás.

Leglátványosabb változás a papíralapú, eddig ismert vények fokozatos eltűnése lesz. Ezek kezdetben megmaradnak ugyan, de a gyógyszerfelírás már az új rendszeren keresztül történik majd. Tehát a gyógyszertárban elég lesz majd a személyinket és és taj-kártyánkat bemutatni, és a szakember máris láthatja a felvett receptadatokat. Emiatt nem fordulhat elő a gyógyszerhalmozás, vagy az, hogy ellentétes hatóanyagú gyógyszereket váltson ki a beteg. Ettől függetlenül egy igazolással mások, például a hozzátartozók is kiválthatják majd a gyógyszereket.

A fentiek ellenére a régi rendszer is használható, tehát a betegellátásnak, gyógyszerfelírásnak nem lehet akadálya, ha valaki olyan egészségügyi intézményben kezelteti magát, amely még nem fejezte be a rendszerhez történő végső csatlakozást. Az EESZT-hez jövő november elsejével csatlakozik az Országos Mentőszolgálat, és a magánszolgáltatóknak is kötelező lesz akkortól belépni a rendszerbe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások