Wikipédia - rosszabb a helyzet, mint gondolnánk?

Wikipédia - rosszabb a helyzet, mint gondolnánk?

2018. május 19. 11:44, Szombat
A népszerű online lexikon rendszerében fellelhető információk megbízhatónak tűnnek, de közel sem mindig azok.

Egy tapasztalt Wikipédia-szerző figyelmeztette a felhasználókat, hogy legyenek óvatosabbak, ne higgyenek el minden megjelent információt. A bennfentes csak az internetes becenevét (Magiers) árulta el - ez egyáltalán nem szokatlan, a világ bizonyos régióiban veszélyben vannak a lexikon szerzői. "Sokan gondolják, hogy minden, ami a Wikipédiában szerepel, az igaz is. De a felhasználóknak ahelyett, hogy vakon megbíznak az információkban inkább pontosan meg kellene nézniük, hogy azok milyen forrásokból származnak. Erre azért van szükség, mert a cikkek minőségének ellenőrzéséért laikusok felelnek. Ugyan hosszú évek óta író szerzők vizsgálják felül tapasztalatlan kollégáik bejegyzéseit mielőtt azok online megjelennének, de ez csak az igazán nagy, durva tévedéseket akadályozza meg." - írta Magiers.

Gyakran egy információ hitelesnek tűnik, de nincs forrással alátámasztva. Azonban pont a hihetőség miatt, a szerkesztők kísértésbe eshetnek és engedélyezhetik a megjelenést. Sajnos vannak olyan szerzők is, akik kitalálnak történeteket, bejegyzéseket. Mindez különösen az elérhető anyagok mennyisége miatt is aggályos, hiszen világszerte közel 300 nyelven körülbelül 39 millió Wikipédia-cikk hozzáférhető.

Magiers kilenc éve ír cikkeket az online lexikon számára. Bár matematikus, de általában művészeti és kulturális bejegyzésekkel foglalkozik. Úgy vélte, hogy néhány évvel ezelőtt a platform még új volt és laza, mostanra mindez megváltozott, emellett a Wikipédia-közösségből is hiányzik a megfelelő befogadási kultúra. Sok új szerző alig kap visszajelzéseket a szövegeivel kapcsolatban vagy egyszerűen visszautasítják az anyagaikat. Magiers elismerte, hogy ez azért is van, mert nincs megfelelő kapacitás az összes bejegyzés ellenőrzésére, ami nagy tudást és tapasztalatot igénylő munka.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban