Engedély nélkül nem adhat tovább adatokat a Facebook

Engedély nélkül nem adhat tovább adatokat a Facebook

2017. november 10. 15:09, Péntek
A német bíróságok kimondták, hogy a közösségi portál köteles a német adatvédelmi joghoz tartani magát.

A Facebook alkalmazásközpontjában harmadik féltől származó számítógépes játékok érhetők el és azok adattovábbításairól nem tájékoztatják megfelelően a felhasználókat. 2012-ben többek között a The Ville nevű program is elérhető volt. A játék elindításával a felhasználó e-mailek címeit, státuszjelentéseit és további információit továbbították az üzemeltetőnek. Arról viszont semmilyen információ nem volt hozzáférhető, hogy milyen célból történik az adatfeldolgozás. Három másik program kapcsán is hasonló adatkiadások történhettek.

Az ügyben a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) korábban bírósághoz fordult. A Berlini Tartományi Bíróság már elmarasztalta 2014-ben a Facebookot és most ugyanígy döntött a fellebbviteli bíróság is. Az ítélet alapján a Facebook Németországban köteles betartani a helyi adatvédelmi törvényeket és a Németországban élő felhasználói személyes adatai - a beleegyezésük vagy engedélyük nélkül - nem adhatók ki.

Heiko Dünkel, a VZBV jogi referense közölte, hogy a Facebooknak a jövőben jobban kell tájékoztatnia az embereket arról, hogy más szolgáltatók mit kezdenek az adataikkal. Az ugyanis nem lehet, hogy a játékokat kínáló vállalatok minden korlátozás nélkül jelentessenek meg például bejegyzéseket a felhasználók profiljaiban.

A fellebbviteli bíróság kiemelte, hogy a német adatvédelmi jog a Facebook ír székhelye ellenére is alkalmazható. Elegendő volt ugyanis az, hogy a közösségi platform az ajánlatát a német felhasználóknak kínálja és Hamburgban egy leányvállalatot működtet. Az elérhető információk egyetlen esetben sem voltak alkalmasak arra, hogy lehetővé tegyék a felhasználók személyes adatainak továbbadásával kapcsolatos önkéntes beleegyezés megszerzését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások