Idegen fájlok voltak egy új memória­kártyán

Idegen fájlok voltak egy új memória­kártyán

2017. november 13. 15:44, Hétfő
Egy 49 éves bécsi férfi meglepődött, amikor az újonnan vásárolt adattárolón számos fájlt talált.

Az eredeti csomagolású memóriakártyán több tucat zeneszám és videó volt. A fájlok alighanem egy olyan ügyféltől származhattak, aki korábban visszavitte az adattárolót és visszatette azt a polcra. A csomagolást úgy ragaszthatta vissza, hogy az nem tűnt fel az eladóknak, így újra eladták a terméket. Manfred Neubauer, az Alsó-ausztriai Munkavállalói Kamara fogyasztóvédelmi és információs szolgálatának vezetője közölte, hogy ha például a memóriakártyán egy vírus lett volna, akkor a fogyasztó nem követelhetett volna kártérítést, bár cseretermék járna neki.

Az érintett elektronikai áruház elnézést kért az eset miatt és közölte, hogy kicseréli a használt adattárolót. Emellett felajánlották a vásárlónak, hogy vírusirtást végeznek az eszközön - korábban ettől mereven elzárkóztak. A vizsgálatot akkor azzal az indokkal utasították el, hogy - egy esetleges fertőzés esetén - az üzlet nem akarja a saját rendszereit veszélynek kitenni. Neubauer azt javasolta, hogy a felhasználók a jövőben alaposabban vizsgálják meg az általuk megvásárolt termékeket és ha bontottat találnak, akkor azt tegyék vissza és válasszanak egy bontatlan csomagolásút.

Májusban írtunk arról, hogy érdekes dolgok lehetnek az új USB-kulcsokon. Tavaly ősszel Stockholmban egy svéd laptoptulajdonos a lánya esküvői fotóit tároló USB-kulcson fedezte fel egy chilei állampolgár jogosítványfotóját. A pendrive teljesen új volt. Mint kiderült, az USB-kulcsok gyártásakor okostelefonokba beépített régi memóriachipeket hasznosítanak újra, így kerülhetett a jogosítványfotó az új adattárolóra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások