Francia­országban támadják az Amazont

Francia­országban támadják az Amazont

2017. december 19. 18:14, Kedd
A francia kormány szerint az amerikai cég visszaél a piaci fölényével és ennek a beszállítói látják a kárát.

Párizs az erőfölényes helyzetéből adódó előírások megsértésével vádolta meg az Amazont és emiatt a kabinetet képviselő gazdasági minisztérium 10 millió eurós pénzbüntetés kiszabását szorgalmazta. A kormány már be is nyújtotta a keresetét a párizsi kereskedelmi bírósághoz.

A helyi versenyhivatal (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes, DGCCRF) már két éve nyomoz az amerikai társaság ellen. Loic Tanguy, a DGCCRF képviselője azt mondta, hogy az Amazon tisztességtelen szerződési feltételeket kényszerít a vele együttműködő kereskedőkre. A tengerentúli óriás többek között fenntartja magának a jogot arra, hogy a megkötött szerződéseket egyoldalúan megváltoztassa vagy felmondja. A partnerek eleve kényszerhelyzetben vannak, hiszen ahhoz, hogy elérhessék az ügyfeleiket, a termékeiket az Amazonon keresztül kell eladásra kínálniuk. Rendszeresek a különböző olyan "vizsgálatok" is, amikor az érintett cégek nem értékesíthetnek semmit, viszont ezek az eljárások akár évekig (!) is elhúzódhatnak.

Kritikaként felmerült még, hogy a szerződések rendkívül szigorúak, viszont a vállalat a problémák esetén kivonja magát a felelősség alól. A sérült csomagok, a szállítási problémák vagy az átlépett határidők esetében a kereskedőknek kell a felelősséget és a költségeket átvállalniuk. Amennyiben nem így tesznek, akkor rövid időn belül kikerülhetnek a rendszerből. Franciaországban egyébként több mint 10 000 vállalat használja az Amazon Marketplace platformját.

A francia gazdasági minisztérium ki akarja kényszeríteni, hogy az Amazon változtasson a jelenlegi gyakorlatán. A szaktárca egyik képviselője megerősítette a kereset benyújtását, de további részleteket nem árult el. Az Amazon közölte, hogy nem kommentál folyamatban lévő jogi vitákat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások