Megszűnhet a kis értékű kínai csomag­ok európai adómentessége

Megszűnhet a kis értékű kínai csomag­ok európai adómentessége

2018. január 9. 17:43, Kedd
Évente több százmillió csomag érkezik a távol-keleti államból, s ez komoly problémát jelent.

Az Alibaba (AliExpress) rendszerén keresztül évente 560 millió csomag érkezik az Európai Unió területére. E küldemények 97 százaléka vám és adó megfizetése nélkül kerül az EU-ba. Mindezt egy legális kiskapu teszi lehetővé. A jelenlegi szabályozás alapján ugyanis a harmadik országból származó, 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények mentesek az áfa fizetése alól. 150 euró alatt ráadásul nem kell vámot fizetni a levelekre és a csomagokra. E lehetőséget számos ázsiai online kereskedő kihasználja.

A határokon átnyúló kínai kereskedelem egyébként évente 20 százalékkal nő. Az osztrák kiskereskedelem bevételeinek több mint 10 százaléka, kereken 6,8 milliárd euró származik online rendelésekből. A probléma az, hogy e bevétel fele nem a helyi kereskedőknél, hanem külföldön jelenik meg. Különösen problémásak az ázsiai eladókkal és platformokkal bonyolított, határokon átnyúló üzletek. Svájcban az AliExpress immár 130 millió frankos éves bevételével a tíz legnagyobb online bolt között van. Európának ezen a területen valóságos lavinával kell szembenéznie, ha nem lép időben, az alpesi országban ezért szigorítások várhatók 2019 elejétől.

Rainer Will, az Osztrák Kereskedelmi Szövetség ügyvezetője elmondta, hogy az ázsiai csomagtovábbítási dimenziók félelmetesek. Naponta 9 millió küldeményt adnak fel csak Kínából és ezek egynegyede érkezik Európába. Az európai uniós tagországok több millió euró adó- és vámbevételtől esnek el, miközben a helyi kereskedőknek egyre nagyobb problémát jelentenek az ázsiai vetélytársak, akik a kiskapuk miatt még kedvezőbb áron tudják eladásra kínálni az olcsó termékeiket. A vezető szerint az olcsó termékek Európai Unióba való bejuttatását biztosító tisztességtelen adószabályokat minél hamarabb meg kell szüntetni.

Éppen ezért merült fel az az elképzelés, hogy a kereskedelmi platformok feleljenek a partnereik adócsalásaiért és fizessenek adót az ő bevételeik után is. Nagy-Britanniában egy éve ez a gyakorlat, a brit hivatalok a 2016-os többletbevételt egymilliárd fontra becsülték. A problémára már az EU is felfigyelt és azt tervezi, hogy 2021. január elsejétől a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények esetében megszünteti az adómentességi kiskaput. Csak ez az intézkedés évente 7 milliárd euró plusz bevételt hozhat a tagállamoknak, ráadásul jelentős mértékben javíthat a versenyfeltételeken.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások