Mégsem nőtt nagyot a japán űrhajós

Mégsem nőtt nagyot a japán űrhajós

2018. január 11. 17:02, Csütörtök
Az ISS legénységének tagja visszavonta a 9 cm-s növekedésről szóló bejelentését.

Meglehetősen nagy érdeklődést váltott ki a Nemzetközi Űrállomás legénységének japán tagja, aki a napokban az interneten közölte, hogy 9 cm-rel lett magasabb az űrben eltöltött idő alatt. Ez egyben komoly aggodalomra is ok volt, hiszen nem volt teljesen világos, mennyiben fér majd be az őt visszahozni hivatott Szojuz-kapszulába, ám a riadalom (és a nagy érdeklődés) nem tartott sokáig.

Az utólagos hírügynökségi beszámoló szerint az eredeti bejegyzést később korrigálták, mivel a legénység vezetője ragaszkodott az ismételt méréshez, ez pedig már alig 2 cm-es eltérést mutatott az előzetes állapothoz képest. A 41 éves asztronauta tehát nem 9 cm-rel lett magasabb (ami teljes joggal lenne világszenzáció), a hirtelen jött növekedés nem fogható a kamaszkori megnyúláshoz, a 2 cm-es differencia pedig nem jelent majd gondot a visszatérésnél, a kapszula ezt még mindenképpen legyűri.


Arra még nincs megfelelő válasz, hogy miként jött ki az első mérés hamis eredménye, illetve hogy ezt miért közölte rögtön a nagyvilággal az űrhajós – a hírnév utáni vágy valószínűleg itt nem játszott kiemelt szerepet, hiszen ez már eleve kijutott számára az utazás által. A korrigálással egy időben bocsánatot is kértek az álhír elterjesztése miatt, de hozzátették, hogy ez egyben megkönnyebbülést is jelent, a már említett akadály elhárulása révén.

A testmagasság változása egyáltalán nem új információ, eddig is ismert tény volt, hogy az űrben eltöltött időszak alatt mindenki megnövekszik picit, ahogy a gerinc szinte teljesen kiegyenesedik – ezt a mikrogravitációs környezet, illetve a súlytalanság teszi lehetővé, a visszatérést követően tehát helyreáll az eredeti állapot. Az egyéb elváltozásokat legalább ilyen tüzetesen mérik, hiszen itt szó van a vörösvérsejtek számának csökkenéséről, látásproblémákról, valamint számos egyéb tünetről, amelyet a NASA amúgy egy ikerpár részvételével vizsgál.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások