A Facebook-tagok is kiszűrhetik az álhíreket

A Facebook-tagok is kiszűrhetik az álhíreket

2018. január 22. 16:18, Hétfő
A felhasználók a hitelességük alapján értékelhetik az egyes hírforrásokat.

A Facebook vezetője szeretné bevonni a közösségi oldal tagjait is az álhírek elleni harcba. Az emberek segíthetnének az egyes hírforrások hitelesség szerinti osztályozásában. Zuckerberg a portálon nyilvánosságra hozott bejegyzésében többek között azt írta, hogy a jövőben meg fogják kérdezni a felhasználóktól, hogy ismernek-e helyi hírforrást. Amennyiben a válasz igen lesz, akkor azt kérik majd tőlük, értékeljék azt és közöljék, hogy megbízhatónak tartják-e és mennyire.

Bár a Facebook tavaly óta már tényellenőrző szervezetekkel is együttműködik, de objektívebb megoldás megkérdezni a platform közösségét. Ugyanakkor a menedzser leszögezte, hogy ők nem akarják meghatározni azt, hogy mi az igaz és mi nem. Hozzátette: napjainkban a világban egyszerűen túl sok a szenzációhajhászás, az álinformáció és a megosztottság. A közösségi média lehetővé teszi az emberek számára, hogy az információkat gyorsabban továbbítsák, de ha ezekkel a problémákkal nem foglalkoznak konkrétan, akkor végül felerősíthetik azokat.

Az új rendszer napokon belül működésbe léphet az Amerikai Egyesült Államokban. Zuckerberg rámutatott, hogy azon sajtóorgánumok tartalmai, amelyeket a Facebook-tagok megbízhatónak minősítenek, szélesebb körben elterjedhetnek. A kevésbé megbízhatóbb híroldalak tartalmai viszont hátulra kerülhetnek a kínálatban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások